Sjælden eghjort dukker op i Viborg

28-05-2014

Den yderst sjældne bille eghjorten er blevet fundet på en trappe i Viborg. Arten regnes – bortset fra eghjorte, der er blevet sat ud i Dyrehaven ved København – for uddød i Danmark.

Eghjorten på 8 cm
Skadet. Den nyligt fundne eghjort har knækket det ene horn, og det midterste ben er brækket. Foto: Bo Thostrup.

En otte centimeter lang eghjorte-han havde sneget sig hen på en trappe ved Viborg Stifts Folkeblad, hvor den fredag morgen blev fundet af konsulent Bo Thostrup.

Bo Thostrup vidste ikke umiddelbart, hvad det var for et sjældent dyr, han havde fået fat i. Han valgte derfor at kontakte Naturstyrelsen.

- Det kom som en stor overraskelse, at det var en eghjort. Det er jo en sensation, jeg har været vidne til, siger Bo Thostrup. 

Eghjorten, som var noget forkommen, da den blev fundet, lever stadig, og Bo Thostrup opbevarer den i en skotøjsæske, hvor han fordrer den med honningmelon.

Læs artiklen og se videoen fra eghjorte-udsættelsen i Dyrehaven.

Mystik om eghjortens rejse til Danmark

Ingen ved, hvordan den sjælden bille er endt i Viborg, men Naturstyrelsens biolog Hans Erik Svart tør alligevel godt at spekulere:

- Det er mest sandsynligt, at eghjorten har været blind passager på ladet af en lastbil mellem nogle varer eller hængt sig fast på en bil. En eghjort har meget stærke ben, og hvis den først får godt fat, lader den sig ikke vriste fri. Helt sikkert er det, at den er blevet mennesketransporteret til Viborg, for vi er endog meget sikre på, at det er et unaturligt sted for eghjorten at bo.

Indtil midten af 1800-tallet var eghjorten udbredt i det meste af Danmark. Men i takt med at skovene blev drevet mere intensivt, forsvandt også eghjortens naturlige levesteder, som er gamle, rådne egetræer, som billens larver lever af.

Kort liv for eghjort

Eghjorten regnes nu for uddød i Danmark, men i 2013 blev der sat levende eghjorte ud i store volierer i Dyrehaven, og der blev også lavet særlige spisekamre for eghjorte-larver, der blev indsamlet i nogle af vores nabolande, hvor billen stadig lever.

Siden 1970’erne er der kun gjort meget få observationer af eghjort, og den regnes derfor for uddød i Danmark. Tilbage i 2008 dukkede der eksempelvis en enkelt eghjort frem ved Hareskoven nordvest for København.

En eghjort lever som larve under jorden i fire-fem år, men en voksen eghjort lever kun i tre-fire uger, mens den parrer sig, hvorefter den dør.

Eghjorten fra Viborg vil nu blive overdraget til Naturhistorisk Museum i Aarhus, som vil tage sig godt af den, til den dør.

Læs mere om eghjorten i artsleksikonet

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.