Skyd ikke mårhunde med halsbånd

22-05-2014

Bukkejagten er gået ind, og der er derfor i disse uger tusindvis af ekstra øjne ude i naturen, der kan holde øje med mårhund.

mårhund
Jaget. Skyd ikke mårhunde med halsbånd, når du er på jagt. Foto: Naturstyrelsen.

For snart en uge siden begyndte årets bukkejagt, og i den kommende tid vil ekstra mange jægere tage ud i naturen.

Med så mange ekstra opmærksomme øjne er der stor sandsynlighed for, at nogle af de mange jægere støder på en mårhund.

Da Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund har en fælles indsats om bekæmpelse af mårhund i Danmark, kan danske jægere på bukkejagt være med til at bekæmpe mårhunde.

Naturstyrelsen vil derfor gerne gøre opmærksom på, at man giver besked, hvis man ser en mårhund, eller hvis man nedlægger en.

 - Vi vil gerne opfordre de mange jægere, der ser, hvad der rør sig i naturen, til at give besked, hvis de ser en mårhund, når de er på jagt. Uanset om jægeren skyder en mårhund eller blot ser den, så er det interessant for at os at få viden om det, da det kan være med til at målrette indsatsen, siger projektleder Marie Louise Simmelsgaard Platz, Naturstyrelsen i Blåvandshuk.

For oplysninger om levende dyr er særdeles nyttige i bekæmpelsen af mårhund, fortæller Marie Louise Simmelsgaard Platz:

- Det kan føre til fangst af flere mårhunde, hvis der for eksempel også kan findes en mage eller et kuld mårhundeunger i nærheden. Så hvis en jæger skyder eller ser en mårhund, er det vigtigt, at man tager kontakt til den lokale mårhundereguleringsjæger, Danmarks Jægerforbund eller Naturstyrelsen.

Mårhund må reguleres året rundt, og den kan derfor skydes under bukkejagten, hvis der opstår mulighed for det.

Skyd ikke mårhund med halsbånd på

I mårhundeprojektet er der på nuværende tidspunkt 14 aktive såkaldte judasdyr. Judasdyr er mårhunde, der er udstyret med et halsbånd, som indeholder en sender. På den måde kan man følge dyrene, uanset hvor de befinder sig. 

-De 14 mårhunde er meget vigtige for os, da de hjælper os med at finde frem til andre mårhunde, som ikke er mærkede, og som skal aflives. Så derfor må vi naturligvis bede om, at ser man en mårhund, der er udstyret med et halsbånd, så lad den løbe, siger projektleder Marie Louise Simmelsgaard Platz.

I naturen vil et judasdyr typisk løbe over store distancer, hvis mårhunden er alene, mens den vil holde sig i ro, når den har fundet en mage. Den måde at bevæge sig på kan man følge takket være mårhundenes GPS-halsbånd.

Når man kan se, at mårhunden har fundet en mage, rykker reguleringsjægerne ud for at nedlægge judasdyrets partner. Judasdyr er altid steriliserede.

Udover de judasdyr, der kan ses på kortet nedenfor, findes der yderligere to judasdyr på Fyn.

Hvis du ser eller skyder en mårhund, skal du ringe på Naturstyrelsens mårhundetelefon på tlf.: 5114 0114 eller henvende dig til en af Danmarks Jægerforbunds mårhundereguleringsjægere.

Regler for jagt og regulering af mårhunde:

  • Den officielle jagttid på mårhund er 1. september til 31. januar for alle jægere, mens dyrene må reguleres året rundt af jægere over 18 år.  
  • Regulering må foregå ved beskydning og ved fældefangst, og reguleringen kræver ikke dispensation fra Naturstyrelsen.
  • Regulering med skydevåben må foretages fra 1½ time før solopgang til 1½ time efter solnedgang.
  • Mårhunde må reguleres fra skydetårne og platforme – også med haglgevær.
  • Der må reguleres ved foderplads, og det er tilladt at anvende kunstigt lys til reguleringen.

Læs mere om mårhund i artsleksikonet

Mårhund

På danmarkskortet kan man se, hvor de 14 judasdyr i statens tjeneste er på mission. Hvis man ønsker oplysninger om dyrenes nøjagtige placering, så man med sikkerhed kan undgå at skyde dem på en jagt, så kan man kontakte sin lokale mårhundereguleringsjæger. 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.