Vandselskaber skal levere rent vand mere effektivt

08-05-2014

Som en del af vækstpakken vil regeringen effektivisere vandsektoren for hundredvis af millioner, uden at det går ud over drikkevandets kvalitet, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Danskernes drikkevand skal fortsat være i verdensklasse, men den danske vandsektor kan blive mere effektiv. Dermed kan prisen blive holdt i skak, samtidig med, at der fortsat bliver råd til, at vandselskaberne kan investere i for eksempel klimatilpasning og ny teknologi.

Regeringen lægger derfor i sin vækstplan op til at øge fleksibiliteten og nedbringe bureaukratiet for forsyningsselskaberne. En rapport fra Deloitte har vist, at der kan hentes op mod 1,3 mia. kroner ud af de omkring 14 mia. kroner, som vandselskaberne samlet omsætter for.

- I Danmark har vi noget af verdens bedste og reneste vand i hanerne. Sådan skal det selvfølgelig også være fremover. Men når vi kan se, at nogle vandselskaber kan blive mere effektive, skal vi også kræve det af dem. Hvis alle bliver lige så effektive som de dygtigste vandselskaber, vil der kunne spares 1,3 mia. kroner for forbrugere og virksomheder, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Ingen privatiseringer

Vandsektorloven er en del af et forlig, men miljøminister Kirsten Brosbøl afviser på forhånd at gå på kompromis med kvaliteten, ligesom der ikke bliver tale om privatiseringer.

- Vi har en tradition for, at håndteringen af drikke- og spildevand er et fælles anliggende, som der ikke skal tjenes penge på, og det er et godt og fornuftigt princip. Men vi kan se, at forsyningsselskaberne har potentiale til at effektivisere, uden det går ud over kvaliteten, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Vandsektorloven har medført, at vandselskaberne er blevet udskilt i selvstændige selskaber, og der er skabt en fornuftig adskillelse af kommunernes rolle som myndighed og forsyningernes driftsrolle.

Det har været en fordel, at drift og myndighed er blevet adskilt, konkluderer evalueringen fra Deloitte.

Forligskredsen bag vandsektorloven består af alle partier i Folketinget med undtagelse af Liberal Alliance.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.