Kongeligt ’graffiti’ faldt for Bodil

05-03-2014

En gammel bøg i Odsherred har i halvanden hundrede år været smykket med et kongeligt monogram, ridset ind i barken af Kong Christian VIII. Men stormen i december væltede træet.

Eventyrligt. Den gamle bøg gemmer på en usædvanlig historie.

Naturstyrelsen vil redde et monogram, som Kong Christian VIII ridsede i et bøgetræ i Odsherred for 150 år siden. Træet med det kongelige ’kunstværk’ voksede i Annebjerg Skov, indtil stormen i december væltede træet. Monogrammet vil nu rådne væk, hvis træet får lov at blive liggende på skovbunden.

- Indtil nu har det levende, gamle bøgetræ været med til at fortælle en lille, sjov historie om Christian VIII. Men nu hvor træet er faldet i stormen, er det op til os andre at beskytte dette helt specielle minde om en af vores gamle konger, siger skovrider Jens Peter Simonsen, Naturstyrelsen i Vestsjælland.

Naturstyrelsen vil skære træstykket med monogrammet fri af træet og har blandt andet spurgt Rosenborg Slot, der rummer de kongelige kunstskatte, om man er interesseret i at få overdraget monogrammet. Hvis museet takker nej, vil Naturstyrelsen høre, om det lokalhistoriske arkiv er interesseret.

Historien fortæller, at Christian VIII ridsede monogrammet under en jagt i første halvdel af 1800-tallet. Bøgetræet var dengang cirka halvtreds år gammelt, men nåede at blive over 200 år, inden det væltede. Når monogrammet er fjernet, vil resten af træet blive liggende på skovbunden til glæde for insekter og fugle.

Yderligere oplysninger:

Jens Peter Simonsen

Skovrider
Naturstyrelsen i Vestsjælland

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.