Mere liv i levende hegn

03-03-2014

Naturstyrelsen viser med en ny folder og et demonstrations-område, hvordan man puster mere liv i landets 80.000 kilometer levende hegn.

Liv i hegnet. Hasselmusen er en af de sjældne dyrearter, der har stor glæde af levende hegn. Foto fra folderen

Der skal mere liv i de levende hegn i landskabet. For de mere end 80.000 kilometer hegn af tjørn, frugtbærende buske, eg og mirabelletræer er livsvigtige for de dyr, der har dem som levested eller bruger dem som veje gennem landskabet.

Naturstyrelsen har indrettet et demonstrationsområde i Nørremarken ved Svanninge, hvor landmænd og andre kan komme og se eksempler på vellykkede, levende hegn. En ny folder oplyser om, hvor og hvordan man bedst planter nye hegn, og hvordan man igen får liv i det gamle hegn hjemme på gården.

- Vi har brug for mere sammenhæng mellem den spredte natur, der i dag ligger som isolerede øer i landskabet. Heldigvis er vi ikke på bar bund. Landbruget har en årelang tradition for at plante levende hegn. Og det kan blive endnu bedre, hvis hegnene får den rigtige pleje. Hegnene kan blive frodige, grønne korridorer, som dyr og planter både kan leve i og sprede sig gennem, siger forstfuldmægtig Mogens Krog, Naturstyrelsen.

 

Hegn gror sig mørke

Det værste, der kan ske for et levende hegn er, at det får lov at passe sig selv for længe. Hvis det sker, får store buske og træer vokset sig så store, at de skygger andre planter væk. Dermed forsvinder både dyrenes skjulesteder og deres mulighed for at finde mad, og livet i det levende hegn begynder at forsvinde.

- Hvis vi lader de levende hegn passe sig selv, mister de værdi for naturen og dør nærmest ud. Jeg håber, den nye folder og demonstrationsområdet vil inspirere til en aktiv pleje. Vi skal have blomster, fuglefløjt og et mylder af dyr til at vende tilbage til de levende hegn, siger forstfuldmægtig Mogens Krog, Naturstyrelsen.

Levende hegn bør skæres ned cirka hvert 15 år, hvor man kun lader enkelte gamle ege eller andre markante træer eller buske stå tilbage. Kort efter at hegnet er skåret ned, vil gamle frø i jorden spire, og træer og buske vil sende nye skud op fra stubbene. Resultatet er et levende hegn med mange flere forskellige planter. Et sådant lyst og varieret levede hegn tiltrækker mange flere insekter, fugle og andre dyr end et tæt og mørkt hegn.

 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.