Store træer holder historien levende

07-03-2014

Skovene spiller en vigtig rolle, når kulturhistorien skal holdes levende. Inden for den seneste tid har Naturstyrelsen både leveret store træer til restaurering af gamle møllevinger og et vikingeskib.

Specialitet. Kun få træer er store nok og har de helt rigtige svaj til at kunne bruges til de usædvanlige kulturhistoriske formål.

Et af træerne var en 200 år gammelt eg fra Jægersborg Hegn nord for København. Den var så stor, at der kunne skæres en 15 meter og 80 centimeter tyk stamme ud af det. Roskilde Vikingeskibsmuseum skulle bruges træet til et vikingeskib.

Naturstyrelsen leverer desuden to 130 år gamle douglasgraner fra Rold Skov, der skal blive til nye møllevinger til Ry Ny Mølle ved Silkeborg. Møllen mistede sine vinger i stormen i oktober sidste år. Stammerne er 14 meter lange, 60 centimeter tykke og næsten uden knaster.

En mere moderne, men også meget speciel leverance af træ fandt sted, da Naturstyrelsen leverede asketræer til produktion af hockeystave. Træerne blev revet op med rod, således at krumningen mellem stamme og rod kunne give hockeystavene deres form.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.