Halsbåndmus bliver forvekslet med rotter

14-11-2014

Kommuner over hele landet får lige nu flere anmeldelser om rotter, end efteråret normalt byder på. Men det er ikke altid rotter, der er på spil.

Rotte.jpg
Rotte. Den brune rotte forveksles ofte med den store mus, halsbåndmus. Foto: Colourbox.

Det lune efterår har budt på mange solrige og lune dage, og det er godt for humøret og holder vinterdepressionen på afstand.

Men det gode vejr har også sine ulemper, for det giver særligt gode forhold for rotter.

Kemiingeniør og konsulent i rottebekæmpelse Kirsten Søndergaard i Naturstyrelsen har talt med flere kommuner, som fortæller, at de har modtaget langt flere rotteanmeldelser i dette efterår end normalt.

Ifølge Kirsten Søndergaard er der dog også flere kommuner, som kan fortælle, at det ikke altid er rotter, der har været på spil hos borgerne.

- Når kommunernes rottebekæmpere rykker ud, viser det sig ofte, at borgeren i virkeligheden har set en halsbåndmus i stedet for en rotte. Vi er vant til, at mus er søde og små, men halsbåndmus kan være ret store, og derfor forveksles de voksne halsbåndsmus tit med rotteunger, siger Kirsten Søndergaard, Naturstyrelsen.

I udgangspunktet er en fuldvoksen rotte dog ofte næsten dobbelt så stor som en fuldvoksen halsbåndmus.

Læs mere om den brune rotte i artsleksikonet

Læs mere om halsbåndmus i artsleksikonet

Halsbåndsmus for egen regning

Hvis man ser en rotte, skal man altid – faktisk har man pligt til - at give kommunen besked. Kommunen har derefter ligeledes en forpligtelse til at sende den kommunale rottebekæmper ud for at løse opgaven.

Men hvis man har en halsbåndmus rendende på loftet, skal man selv tage affære og komme musen til livs, for så er det ikke kommunens opgave at bekæmpe musen.

- Halsbåndmus er selvfølgelig ikke lige så skrækindjagende for mange mennesker som rotter, men derfor skal man stadigvæk sørge for, at de ikke har adgang til ens madvarer, og det er også fornuftigt overordnet set at sikre, at de ikke er i ens hjem, siger Kirsten Søndergaard.

Hun råder til, at man går i et byggemarked og køber en smækfælde, for halsbåndmus kan eksempelvis bære på salmonellabakterier, som kan gøre mennesker syge, og i værste fald kan svagelige mennesker dø af en salmonellainfektion.

Naturstyrelsen får indberetninger om rotter fra kommunerne én gang om året. Først efter april 2015 kan Naturstyrelsen sige præcist hvor mange rotter, der er blevet anmeldt i hele 2014. Oplysningerne kan findes på hjemmesiden.

Læs mere om rottebekæmpelse og find opgørelsen over indberetninger fra kommuner

Fakta

Sådan kan man skelne en halsbåndmus fra en rotte:

- Kroppen på en halsbåndmus bliver op til 10 centimeter lang. Fra snude til halespids kan den blive omkring 26 centimeter lang. Den brune rotte måler fra snude til halespids 45-50 cm.

- De fleste halsbåndmus er helt lyse på maven og har et mørkt bånd mellem forbenene (deraf navnet halsbåndsmus).

- Halsbåndmus’ ører er større end rottens.

- Rottens hale er tykkest ved bagdelen end resten af halen, mens halsbåndmusens hale er tynd og ens i tykkelsen i hele længden.