Naturstyrelsen rådgiver trævirksomheder om ulovligt træ

14-11-2014

På en række informationsmøder i december fortæller Naturstyrelsen, hvordan virksomheder kan beskytte sig mod ulovligt fældet træ.

Rosewood
Detektivarbejde. Virksomhederne skal se sig godt for, for er er meget ulovligt træ på markedet. Foto: Erik Patel.

For at hjælpe danske virksomheder, der importerer større mængder af træ og træprodukter fra udlandet, inviterer Naturstyrelsen nu til informationsmøder, så virksomhederne er bedre rustet til mødet med de udenlandske eksportører.

Naturstyrelsen har i løbet af 2014 gennemført 15 kontrolbesøg hos virksomheder, der importerer træ. Kontrollerne viser, at virksomhederne er kommet godt i gang med de nye EU-regler, der forbyder import af illegalt træ.

Det har dog også vist sig, at der er et behov for rådgivning, så virksomhederne er opmærksomme på de udfordringer, der er forbundet med at handle med lande, hvor der er en høj grad af korruption og dokumentforfalskning.

- Mange trævirksomheder stiller sig tilfredse med officielt udseende papirer, når de skal dokumentere, at det importerede træ er lovligt. Men når man handler med korruptionsplagede lande, så er officielle papirer ikke altid garanti for rent spil. Den slags dokumenter udstedes ofte mod bestikkelse, siger fuldmægtig Niels Bølling fra Naturstyrelsen.

På informationsmøderne vil der også blive informeret om de nye bindende regler for statens indkøb af bæredygtigt træ


Fakta:

Hvert år fældes der på globalt plan træer til en værdi af 170 milliarder kroner uden myndighedernes tilladelse. Ulovlig træhugst er stærkt medvirkende til, at vilde planter og dyr uddør, og stater, regeringer og lokalsamfund snydes for store værdier. Derfor har EU indført regler, der forbyder import af ulovligt fældet træ.

Læs mere om ulovlig skovhugst

Læs mere om EU's tømmerforordning

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.