Naturstyrelsens vilde heste er i topform

20-11-2014

Sydlangelands vilde heste stortrives. I år indfangede frivillige og medarbejdere fra Naturstyrelsen på Fyn i alt 74 vilde heste, der skulle til dyrlægetjek.

Vilde heste trives rigtig godt på Sydlangeland. Foto: Naturstyrelsen Fyn/ANSJA

Det er en særdeles sund og rask bestand af vilde heste, der løber rundt på Sydlangeland. 

Det viste det årlige lægetjek af de vilde heste på den sydligste del af Langeland, hvor Naturstyrelsen i otte år har haft vilde heste til at hjælpe med naturplejen.

Tirsdag 11. november indfangede frivillige og medarbejdere fra Naturstyrelsen på Fyn de i alt 74 heste, så de kunne blive tjekket af en dyrlæge, og 21 nye føl blev mærket med chip.

- De er i topform de kræ. Udover at hestene er en fin turistattraktion i området, så er hestene med til at pleje naturen. Når hestene græsser, så vedligeholder de åbne naturområder, som ellers ville vokse til med krat eller rørskov, siger biolog og naturvejleder Jesper Vagn Christensen fra Naturstyrelsen på Fyn.

På Sydlangeland lever de vilde heste så vidt muligt uden menneskers indblanding. De robuste Exmoor-ponyer finder selv al deres føde i naturen, men hvis vinteren er særligt streng, og det er umuligt for hestene at finde føde, bliver der lagt hø ud.

LÆS ARTIKEL: Løver spiser langelændere

Eksport af naturplejere

På Langeland har hestene i alt 110 hektar med enge, overdrev, søer og skov at boltre sig på. Men selvom der er god plads, kan området kun brødføde en bestand på cirka 50 dyr i vintermånederne.

Hvert år kommer der omkring 20 nye føl til flokken, og derfor skal der hvert efterår afhændes cirka 20 heste, som kan sælges til private, organisationer eller foreninger, der mangler vildheste til dansk- naturpleje.

- I år har vi sendt 22 heste til så forskellige steder som Vestjylland, Lolland og Tranekær i den nordlige del af Langeland, hvor de skal gå og græsse og hjælpe med til at pleje naturen, siger Jesper Vagn Christensen.

Tidligere har Sydlangeland for det meste tiltrukket fugleinteresserede, men efter at de vilde heste er faldet til på øen, så er den store, vilde hesteflok blevet lidt af en turistattraktion på øen mellem Fyn og Sjælland.

Læs mere om de vilde heste på Sydlangeland

 

 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.