Pas på hjortevildtet på vejene

19-11-2014

Det er højsæson for påkørsler af hjorte, så sænk farten og undgå et dyrt bekendtskab.

Brems. Særligt i skumringen og det tidlige daggry er vildtet i farezonen. Foto: Colourbox.

På denne årstid myldrer det med hjorte på vejene samtidig med, at folk kører til og fra arbejde.

Statistikken viser, at antallet af påkørsler af hjorte vokser stejlt hvert efterår. Dobbelt så mange krondyr og dådyr påkøres i oktober og november som i august og september. 

- Om efteråret er hjortene meget aktive samtidig med myldretiden i trafikken. I skumringstiden om morgen og om aften passerer dyrene ofte hen over de tæt trafikkerede veje, når de bevæger sig til og fra deres ædesteder i skovene og på markerne, fortæller vildtkonsulent Niels Worm fra Naturstyrelsen i Nordsjælland.

Det er især kronhjortene og dåhjortene, der er på kollisionskurs med bilerne om efteråret.

I løbet af hele 2012 blev i alt 183 krondyr og 228 dådyr påkørt af biler. Og trods vedvarende rygter, er der ingen sammenhæng mellem skift til vintertid og påkørsler af hjorte.

LÆS NYHEDEN: Hjorte frygter ikke vintertid 

De farligste veje

Naturstyrelsen offentliggjorde i foråret et kort, hvor man kan zoome ind og se, om der er stor fare for at påkøre hjorte på de veje, hvor man færdes.

På kortet lyser røde prikker op der, hvor flest hjorte køres ned. Det er ofte steder, hvor vejen løber langs bugtede skovbryn eller passerer åbne lysninger i skovene. Her er der nemlig særlig mange hjorte.

Som bilist skal man dog altid huske på, at hjortene færdes overalt i landskabet også der, hvor der ikke er prikker på kortet.

Se kortet over påkørsler

Skilte advarer Nordsjællands bilister

Gribskov i Nordsjælland har en af landets største bestande af dåvildt.

Gribskov Kommune og Naturstyrelsen er derfor også på vej med kampagnen "Dyr-T Bekendtskab", der med orange skilte skal huske bilisterne på at køre forsigtigt og undgå påkørsler.

- Vi håber, de iøjnefaldende hjorteskilte vil få bilisterne til at være ekstra på vagt de steder, hvor hjortene krydser vejene. Det gælder om at sænke farten og være opmærksom, så når man sikkert frem, siger formand for Teknisk Udvalg Bo Jul Nielsen fra Gribskov Kommune.

På udvalgte steder langs vejene gennem skoven har der gennem flere år været opsat sensorer, der registrerer, når dyr bevæger sig nær vejen.

Når det sker, bliver der sendt et signal til elektroniske færdselstavler, der advarer bilister på vejen med et blink. 

Gode råd til at undgå påkørsler

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.