Antallet af jægere fortsætter med at stige

02-10-2014

Aldrig før har der været så mange aktive jægere. Også antallet af kvindelige jægere sætter ny rekord.

jægere_nst
Jæger m/k. Kvinder på jagtholdet bliver stadigt mere almindeligt. Foto: Naturstyrelsen.

Naturstyrelsen udstedte sidste år flere jagttegn end nogensinde.

Danske jægere indløste i alt 176.943 jagttegn i jagtsæsonen 2013-2014. Det er tiende år i træk, at antallet af jægere med jagttegn vokser.

Antallet af kvinder, der har indløst jagttegn, fortsætter også med at stige og tegner sig nu for seks procent af det samlede antal jagttegn. Da man begyndte registreringen i 1973, stod kvinderne en procent af jagttegnene.

Tallene fremgår af årets vildtudbyttestatistik, som DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet har lavet for Naturstyrelsen.

- Jægerne er ofte stærke ambassadører for naturen, der kan hjælpe med at udbrede betydningen af en rig natur, og mange jægere gør også meget for at forbedre vildtets levesteder. I disse år vælger flere og flere kvinder også at tage jagttegn, og intet tyder på, at den udvikling har toppet endnu, siger vildtkonsulent Mads Bank-Mikkelsen, Naturstyrelsen.

Krondyr i fremgang

Der bliver fortsat mere kronvildt i Danmarks natur. Det afspejler sig i vildtstatistikken ved, at der for første gang er nedlagt mere end 10.000 krondyr i én jagtsæson. 

- Krondyrene stortrives i det danske landskab, hvor de blandt andet nyder godt af de mange økologiske vintergrønne marker, som de kan æde af. Desuden gavner det gevaldigt, at grupper af jægere landet over aftaler lokale jagtider, der udvider eller begrænser jagten, så det passer til den lokale krondyrbestand, siger Mads Bank-Mikkelsen.

Jagtudbyttet for krondyr har vokset siden 1980’erne fra et niveau omkring 2.000 nedlagte dyr.

Det er ikke kun jægere, der har glæde af krondyrene. Naturstyrelsen i Hovedstaden, Vestjylland og Blåvandshuk arrangerer i efteråret krondyrture, hvor man kan se de store dyr og høre hjortenes høje brøl.

Find krondyrturene på Naturstyrelsens lokale hjemmesider

Læs om kronhjorte i artsleksikonet

Læs om salg af vildtkød

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.