Spis løs af sortmundet kutling

08-10-2014

Invasiv art skal bekæmpes med pighvar, stegepande, salt og sukker. Naturstyrelsen har opskriften.

I TV-Avisen på DR1 kunne man mandag 6. oktober se et indslag om den invasive fiskeart sortmundet kutling.

Indslaget i TV-Avisen handlede om, at der ved Karrebæksminde skulle udsættes og indsættes 25.000 yngel af pighvar i kampen mod sortmundet kutling.

-Sortmundet kutling er en uønsket art i Danmark, for den udgør en trussel mod vores hjemmehørende arter som blåmuslinger, ål og rejer. Det påvirker hele fødekæden, da eksempelvis ederfugle lever af blåmuslinger. Arter i vandet er dog svære at komme til livs, for de kan nemt brede sig fra havområde til havområde. Derfor er det en god idé med udsætning af pighvar, som – hvis den får smag for sortmundet kutling – kan hjælpe med til at holde bestanden af kutling nede, siger biolog Hans Erik Svart.

Sortmundet kutling formodes at være kommet til Danmark via tankskibes ballastvand, og siden den første gang blev observeret ved Bornholm i Østersøen, er fisken nu blevet talrig i sydsjællandske farvande.

Læs mere om sortmundet kutling i artsleksikonet

Fra havet til spisebordet

Naturstyrelsen har tidligere opfordret befolkningen til at hjælpe med til at udrydde den forslugne fisk, der tilsyneladende tager godt for sig af rejer i danske farvande.

-Sortmundet kutling regnes i nogle sydeuropæiske lande og Asien for at være lidt af en delikatesse, og friturestegt eller smørstegt skulle det være lidt af en lækkerbisken. Vi kan kun opfordre forbrugerne til at spørge efter fisken hos fiskehandleren, for med efterspørgsel vil fiskere i Guldborgsund og Karrebæksminde måske kunne afsætte nogle af de mange kutlinger, der går i nettet. Og hellere en kutling på middagsbordet end i havet, siger biolog Hans Erik Svart.

Under sloganet ”If You Can’t Beat Them – Eat Them!” har styrelsen fået lavet en opskrift, så man kan få kutling på middagsbordet.

LÆS OPSKRIFTEN 

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.