Arkæologer vil afsløre Hammershus alder

23-09-2014

For første gang udgraver arkæologer Hammershus på Bornholm. Målet er at finde ud af, hvornår borgruinen blev bygget.

Sporjagt. Arkæologerne arbejder nu i den første af i alt fire udgravningsgrøfter. Foto: Naturstyrelsen.

Jagten går netop nu ind på sandheden om Hammershus’ alder.

Nationalmuseet, Bornholms Museum, Danmarks Borgcenter og Naturstyrelsen begynder i dag den første arkæologiske udgravning nogensinde af Hammershus – den gamle borgruin på nordspidsen af Bornholm.

- Hammershus borgruin har indtil nu formået at holde sin alder hemmelig. Den bliver diskuteret meget, men ingen ved med sikkerhed, hvem der indledte byggeriet af den vældige borg, og hvornår det blev sat i gang. Nu går vi for første gang målrettet efter svaret, for det er vigtigt for vores historie, siger skovrider Søren Friese fra Naturstyrelsen på Bornholm.

De arkæologiske udgravninger af Hammershus er finansieret via en donation fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Læs mere om Hammershus

Træstumper sladrer om alder

Arkæologerne vil blandt andet lede efter gamle trækonstruktioner i jorden, der har været en del af de absolut ældste dele af Hammerhus.

Ved at analysere træets årringe håber man på at kunne bestemme, hvornår træet voksede, og hvornår det for mindst tusind år siden blev fældet for at blive en del af bygningerne i Hammershus.

- Vi ved, at de dele, vi kender af Hammershus, er fra middelalderen, men hvornår i middelalderen borgen blev bygget, dét er spørgsmålet. Måske blev Hammershus allerede bygget i den ældste valdemarstid (cirka 1157-1329, red.), hvor korstogene tog deres begyndelse under ledelse af Valdemar den Store og ærkebiskop Absalon, fortæller Nils Engberg, der er udgravningsleder og museumsinspektør på Nationalmuseet.

Arkæologerne fra Nationalmuseet håber også på at finde gamle mønter, smykker og andet, der kan bidrage med ny viden om livet på Hammerhus for snart 1000 år siden.

Læs mere om det nye besøgscenter ved Hammershus

Skanner jorden med magnetometer

Fire steder omkring den gamle ruin, vil blive udgravet. Og stederne er nøje udvalgt.

Først er store arealer af jorden i Hammershus blevet skannet med georadar, magnetometer og elektrisk modstandsmåling for at udpege de steder, hvor der er tegn på, at jorden er blandet rundt. Det er et sikkert tegn på, at fortidens mennesker har gravet i jorden og måske og opført bygninger.

- Om kort tid begynder vi at bygge det nye besøgscenter, der skal fortælle historien om Hammerhus, og arkæologernes arbejde kan næsten ikke undgå at berige besøgscenteret med dugfriske nyheder om Hammershus. Så det tegner alt i alt til at blive et rigtigt spændende efterår på Bornholm, siger skovrider Søren Friese fra Naturstyrelsen. 

Udgravningerne gik i gang mandag 22. september og forventes at blive afsluttet i slutningen af oktober.

LÆS ARTIKEL: Bisoner tiltrækker turister i massevis

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.