Erhvervslivet skal ind til byen

25-09-2014

Virksomheder skal ikke altid henvises til udkanten af byerne. En ny metode til byplanlægning skal skabe synergi mellem erhvervslivet og bylivet.

Herning
Midtpunkt. Herning er en af de kommuner, der har været med til at udvikle en ny metode, der skal få erhvervslivet ind til byen. Foto: Colourbox.

Tiden er forbi, hvor det var nødvendigt, at erhvervslivet lå som en grå krans omkring byerne i Danmark.

I dag kan mange virksomheder ligge inde i byerne, for de hverken sviner eller larmer som tidligere, og virksomhederne ønsker også at være en del af bylivet og bidrage positivt til byernes udvikling.

Derfor vil miljøminister Kirsten Brosbøl nu gøre op med vanetænkning, når erhvervslivet skal placeres. Hun udsender i dag en ny publikation, der skal få flere kommuner til at tænke erhvervslivet ind i bylivet.

- Vi hører fra mange virksomheder, at kommunernes planlægning spænder ben for, at de kan ligge, hvor de helst vil. Vi skal have kommunerne til at droppe vanetænkningen og gøre det attraktivt for virksomhederne at flytte tilbage midt i byerne. Vi skal selvfølgelig ikke have store industrivirksomheder ind på små brostensgader. Men tiden har ændret sig, og mange virksomheder generer ikke naboerne med støj eller lugt. Tværtimod kan de skabe mere liv i byerne, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Når byen ændrer sig

Fem kommuner har været med til at udvikle den nye metode og bidraget til publikationen med konkrete eksempler på problemstillinger.

I løbet af få år vil Herning Kommune eksempelvis stå med et stort antal bevaringsværdige bygninger omkranset af boliger, når hospitalet lukker og flytter til Gødstrup.

Og i Svendborg er der kun få af de traditionelle havneerhverv tilbage på havnen, men kan ikke i dag danne ramme om boliger, da der kan være miljøkonflikter og trafikgener.

- Planloven bliver ofte fremstillet som en hæmsko for udvikling, men sandheden er, at rigtig mange ting kan lade sig gøre inden for planlovens rammer. Det har vi nu fået skabt fokus på, så kommunerne har et konkret redskab, de kan bruge i den fremtidige planlægning, siger Kirsten Brosbøl.

Herning, Lyngby-Taarbæk, Skanderborg, Slagelse og Svendborg kommuner har været med til udviklingen af projektets metode i et samarbejde med en arbejdsgruppe bestående af DI Dansk Industri, Dansk Erhverv, Kommunernes Landsforening, Landbrug & Fødevarer, Akademisk Arkitektforening, Danske Regioner, Erhvervs- og Vækstministeriet, Transportministeriet, Kulturministeriet, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen.

Læs publikationen her

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.