Quiz om problemroser

07-08-2015

Tre steder på Vestkysten kan man nu dyste på viden om rynket rose, mens man går en tur i klitterne.

Hybenspillet. Skilte hjælper med nyttige oplysninger om rynket rose. Foto: Naturstyrelsen.

Hvad er en rynket rose? Hvorfor er rynket rose skadelig? Hvordan kan rynket rose bekæmpes?

Det er tre af spørgsmålene i en ny quiz - hybenspillet - som man kun kan spille ude i naturen. Quiz-deltagerne skal gå af en afmærket rute og får undervejs tilsendt spørgsmålene til mobiltelefonen. Hvis man svarer rigtigt på alle syv spørgsmål, får man tilsendt et diplom, som for eksempel kan uploades til Facebook.

Naturstyrelsen har anlagt quizruter ved Klitmøller i Thy, i Husby Klitplantage vest for Holstebro og ved Nymindegab ved Ringkøbing Fjord. Målet er at øge opmærksomheden på et af de alvorligste problemer i den danske kystnatur: Spredningen af rynket rose.

- Mange mennesker forbinder rynket rose den traditionelle klitnatur, lækker hybenmarmelade og behagelig læ fra vestenvinden. Men rosen har også en anden side. Når rynket rose spreder sig i naturen, mister klitrosen, markfirbenet og mange andre sjældne planter og dyr deres levesteder, siger forstfuldmægtig Uffe Strandby fra Naturstyrelsen i Vestjylland.  

Undervejs på ruterne ledes quizdeltagerne gennem områder, hvor man med egne øjne kan se problemerne med roserne, der overalt danner tætte krat, hvor intet andet kan vokse. Skilte på ruten fortæller om rynket rose, der oprindelig hører hjemme i Asien, og hvordan den kan bekæmpes.

Her foregår hybenspillet ved Klitmøller

Her foregår hybenspillet ved Husby

Her foregår hybenspillet ved Nymindegab

Læs mere om arbejdet med at beskytte den sårbare natur langs Vestkysten

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.