Mere plads til skovens salamander

03-12-2015

Den sjældne paddeart, bjergsalamanderen, har fået en hjælpende hånd fra menneskelige fans.

Farverig. Bjergsalamanderen kendes på dens uplettede, orange mave. Foto: Erling Krabbe.

Frivillige padde-entusiaster har i flere måneder brugt deres fritid på at rense bjergsalamanderens vandhuller i de sønderjyske skove omkring Aabenraa. Flere end 80 vandhuller er renset op, så der nu igen er vand og plads nok til bjergsalamanderen, der i Danmark kun lever i Sønderjylland.

- Bjergsalamanderen er ikke alene sjælden i Danmark, den er også meget speciel. Den trives i skovenes skyggefulde og kølige vandhuller, hvor ikke ret mange andre dyr kan overleve. Men træerne er også en udfordring, fordi vandhullerne nemt stopper til med blade. Derfor måtte vi ud og hjælpe den, siger skovfoged Martin Reimers fra Naturstyrelsen i Sønderjylland.

Statsskovene med flest oprensede salamander-vandhuller er Årup Skov med 21 vandhuller, Vestermark Skov med ni - og Rise Skov med syv vandhuller. Der er gode muligheder for at opleve bjergsalamanderen i vandhullerne. Det bedste tidspunkt er april-maj. Til den tid kommer salamanderen frem fra skovbunden, hvor den i øjeblikket gemmer sig.

Oprensningen af bjergsalamanderens vandhuller er sket i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Aabenraa Kommune og frivillige fra Bjergsalamandergruppen.

Læs mere om bjergsalamanderen i artsleksikonnet

 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.