Død kaskelothval strandet ud for Fanø

11-02-2015

Stigende højvande gør det farligt at gå ud til hvalen, der ligger nogle hundrede meter ud for kysten, advarer Naturstyrelsen.

Bakteriebombe. De hvide belægninger på hvalen skyldes bakterier, hvoraf nogle kan være meget farlige at røre ved. Foto: Fiskeri- og Søfartsmuseet.

En 12 meter lang, død kaskelothval er drevet ind til kysten ved Fanø syd for Sønderho. Naturstyrelsen er nu ved at undersøge, om den strandede kaskelothval kan trækkes ind på den tørre strand. Det vil mindske risikoen for, at nysgerrige forsøger at gå ud til hvalen, der lige nu ligger i tidevandszonen.  

Erfaringer fra tidligere hvalstrandinger viser, at mange mennesker gerne vil helt hen og røre ved den døde hval, men det kan være livsfarligt, da døde hvaler ofte er inficeret med sygdomsfremkaldende bakterier. Naturstyrelsen er i kontakt med Politiet om en eventuel afspærring omkring hvalen.

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg vil vurdere, om kaskelothvalens skelet skal bevares for senere at blive udstillet. Der tages desuden en række videnskabelig prøver af hvalen for blandt andet at bestemme dødsårsagen. Når hvalen er undersøgt, bliver den parteret og kørt væk til destruktion.

Arbejdet med at fjerne hvalen kan tage flere dage eller måske uger afhængig af, om det lykkes at trække hvalen op på stranden. I så fald vil arbejdet med at partere hvalen også blive væsentligt nemmere.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.