EU præmierer fynsk naturprojekt

18-02-2015

Landmænd på Fyn lagde jord til et af de bedste naturprojekter i 2013.

Sjap. Vandstanden på strandengene er hævet, så der er opstået nye vandhuller. Foto: Naturstyrelsen.

Naturstyrelsens pleje af strandenge og overdrev på halvøen Helnæs var blandt de bedste naturprojekter i EU 2013. Det mener EU's LIFE Fond, der har udvalgt Naturstyrelsens projekt som et af de 13 bedste blandt i alt 46 naturprojekter, der blev afsluttet i 2013, og som har modtaget støtte fra EU's LIFE Fond.

Det sydfynske naturprojekt har blandt andet sikret, at gamle blomsterrige overdrev er blevet ryddet for krat, kunstigt tørlagte strandenge har fået vandet tilbage, og sjældne strandtudser og vandsalamandere har fået 15 nye vandhuller at leve i. Der er også lavet nye stier, så besøgende kan komme rundt i naturen.

Landmænd i området har medvirket til projektet ved at lade deres jord udvikle sig til ny natur til glæde for blandt andet orkidéen mygblomst. Til gengæld har landmændene modtaget ny landbrugsjord uden for naturområdet.  Det samlede pris for projektet var 18 millioner kroner, hvoraf EU har betalt halvdelen.

Robust kvæg med appetit på buske, træer og den invasive rynket rose skal sikre, at naturen ikke gror til igen. Der er lavet nye indhegninger til afgræsning af strandengene og overdrevene på et område, der svarer til 1.000 parcelhusgrunde.

Læs mere om projektet

 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.