Fugle undviger testcenterets vindmøller

22-01-2015

Fire store vindmøller har ikke skræmt fugle og flagermus væk fra Thy.

østerild_nstIMG_8412.jpg
Fødekammer. 17 nye vandhuller som dette er gode steder for flagermus at finde mad. Foto: Naturstyrelsen.

Det Nationale Testcenter i Østerild Plantage har ikke haft en negativ indflydelse på naturen. Tværtimod, tyder noget på. Fugle på træk passerer testcenteret i sikker afstand, og flagermus i området har tilsyneladende haft gavn af de mange nye vandhuller, Naturstyrelsen har lavet som ny natur i nærheden af vindmøllerne.

Det viser en rapport, som Institut for Bioscience, Aarhus Universitet har udarbejdet for Naturstyrelsen. Forskerne har forgæves ledt efter døde fugle på jorden under vindmøllerne. Blandt andet på den baggrund vurderer man, at testcenteret sandsynligvis kun i begrænset omfang påvirker fuglene.

- Der er masser af fugle omkring vindmøllerne, men de har tilsyneladende lært at flyve udenom, så der ikke er ret mange kollisioner. Flagermusene har især gavn af de mange nye vandhuller, men de jager også med succes insekter lige op og ned af vindmøllerne, hvor insekterne sværmer, siger fuldmægtig Claus Rasmussen fra Naturstyrelsen i Thy.

Læs rapporten "First year monitoring of birds and bats" (pdf)

Der er tidligere lavet en undersøgelse af testcenterets påvirkning af plantelivet. Her fremgår det, at nye græsser, blomster, moser og laver spreder sig, hvor der før var nåleskov.

Resultaterne af undersøgelsen fremlægges på et offentligt møde 5. februar 2015 klokken 19.00 på Østerild Kro.

Læs mere om det nationale testcenter for vindmøller

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.