Skagens fyr bliver eldorado for fugleformidling

06-07-2015

Med 12 millioner kroner fra Nordea-fonden omdannes Det Grå Fyr ved Skagen til et moderne oplevelses- og naturcenter. Centeret bliver i international klasse og åbner i 2016 med blandt andet udstillinger, videnskabelig fugle- og ringmærkningsstation og turistinformation.

Fugleparadis. Det Grå Fyr ved Grenen bliver nyt fugleoplevelsescenter. Foto: Naturstyrelsen.

I 1858 sendte Det Grå Fyr lys ud i mørket mod Skagerrak og Kattegat for første gang, men i 2013 blev fyret nedlagt og solgt.

Sammen med Dansk Ornitologisk Forening, Turisthus Nord og Frederikshavn Kommune har Naturstyrelsen nu besluttet at lave et moderne oplevelsescenter om fugle med kyndige formidlere og Skagens bedste udsigt fra toppen af fyret.

Nordea-fonden har med 12 millioner kroner netop sikret, at projektgruppen kan gå i gang med at lave nye udstillinger i fyrets bygninger, der totalrenoveres til formålet.

- Det Grå Fyr har en helt speciel plads i folks bevidsthed her i det nordligste af Danmark, og det har længe været et stort ønske, at lave et fugleoplevelsescenter i det gamle fyr, der kan give os alle sammen mere indsigt i fugletrækket ved Skagen, siger skovrider Jesper Blom-Hansen, Naturstyrelsen i Vendsyssel. 

Hotspot for fugle

Grenen ved Skagen er et hotspot for fugletræk i Europa, og tusindvis af rovfugle som havørn og glente kan ses i luften hvert forår og efterår, når mange fugle tager turen fra Afrika til ynglesteder i det nordlige Skandinavien.

-Det Grå Fyr bliver et landemærke for store naturoplevelser og et eldorado for fugleelskere. Fugle er fascinerende vild natur, og projektet vil styrke danskernes forståelse for fuglelivet og motivere til flere oplevelser i naturen, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Fugleoplevelsescentret forventes at åbne i 2016 og kommer udover formidlingscenteret også til at rumme en videnskabelig fugle- og ringmærkningsstation, turistinformation og butik til brug for Grenens årligt knapt 1,6 millioner turister.

Det er Realdania, der ejer Det Grå Fyr, som sidenhen er udlejet til Naturstyrelsen. 

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Jesper A. Blom-Hansen

Skovrider
Naturstyrelsen i Vendsyssel