Dansk parforcejagt er tæt på Verdensarvslisten

11-05-2015

Kultureksperter anbefaler, at UNESCO erklærer de nordsjællandske parforcejagtlandskaber til verdensarv.

Parforcejagt-til-web.jpg
Parforcejagt: Her ses konturerne af det stjerneformede jagtlandskab i Nordsjælland. Foto: Dansk Jagt - og Skovbrugsmuseum.

Nordsjællands skove, hvor jægere til hest frem til år 1777 tog på såkaldt parforcejagt, er indstillet som kulturlandskab på Verdensarvslisten. Eksperter har fornylig vurderet jagtlandskaberne og anbefaler, at parforcejagtlandskaberne gøres til verdensarv.

Det er kulturarvseksperter fra the International Council of Monuments and Sites (ICOMOS), der har foretaget en uvildig vurdering af det stjerneformede jagtlandskab, og som nu kommer med sine anbefalinger. Og det tegner godt op til den endelige afgørelse, som Verdensarvskomitéen træffer senest 5. juli i år.

- Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland er et vigtigt stykke kulturhistorie ikke bare for Danmark, men også som en fortælling til resten af Verden. Hvis Nordsjælland kommer på Verdensarvslisten, kan det tiltrække endnu flere turister til området, og så er det jo i det hele taget en spændende historie, vi kan formidle til alle vores besøgende, siger skovrider Jens Bjerregaard Christensen, Naturstyrelsen i Nordsjælland.

Formålet med Verdensarvslisten er at beskytte verdens kultur- og naturarv mod ødelæggelse. Listen består af kultur- og naturområder, historiske bygninger og mindesmærker af særlig verdensomspændende betydning. Nyoptagelser på Verdensarvslisten sker én gang årligt.

Fakta:

I Danmark blev kongelig parforcejagt nedlagt i 1777. Jagtmetoden var en forfølgelsesjagt, hvor jægere til hest ved hjælp af hunde udmattede vildtet, så det kunne gives nådesstødet med et kort sværd eller jagtkniv - den såkaldte hirschfænger.

United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO) er FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur.

Ud over Nordsjællands parforcejagtlandskaber har Brødremenighedsbyen i Christiansfeld også fået en anbefaling fra kultureksperterne om optagelse på Verdensarvslisten.

Kongeriget Danmark har på nuværende tidspunkt den danske del af Vadehavet, Stevns Klint, Jellingestenene, Roskilde Domkirke, Kronborg Slot og Ilulissat Isfjord på den prestigefyldte liste.

Læs mere om parforcejagt og landskaberne i Nordsjælland

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.