Miljøministeriet overtager ansvar for efterforskning efter skifergas

11-05-2015

Staten tager nu også ansvaret for miljøvurderingen af prøveboringen efter skifergas i Frederikshavn Kommune.

Staten overtager den videre miljøvurdering af prøveboringen efter skifergas i Nordjylland. Det sker efter, at det franske energiselskab Total har anmodet Frederikshavn Kommune om at anvende nye kemikalier i forbindelse med prøveboringen.

Fra i dag er det Miljøministeriet, der har ansvaret for den videre miljøvurdering af prøveboringen i Nordjylland.

Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit S. Hansen siger:

- Det er det rigtige at gøre, at regeringen nu også overtager ansvaret for prøveboringen.
Naturstyrelsen, der hører under Miljøministeriet, skal nu afgøre, om der skal laves en ny VVM-redegørelse på grund af Totals ansøgning om at bruge nye kemikalier.

- Sagen er blevet mere kompleks og har statslig interesse, og derfor tager vi nu ansvaret for at vurdere de miljømæssige forhold omkring ændringen af projektet. Og jeg noterer mig, at kommunen også mener, at det er det rigtige at gøre, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Ikke for enhver pris

I forvejen er Miljøministeriet ansvarlig myndighed for miljøtilladelser, hvis Total vil søge om at gå videre i sin efterforskning med såkaldt frakturering af undergrunden for at lede efter skifergas.

- Vi skal ikke have skifergas for enhver pris. Kun hvis efterforskning og indvinding kan ske, så det er miljømæssigt fuldt forsvarligt, siger Kirsten Brosbøl.

Tilsyn med den udstedte VVM-tilladelse og kompetence til at give øvrige tilladelser som for eksempel vandindvinding ligger fortsat hos Frederikshavn Kommune.

Læs også nyhed fra den 28. september 2014 om statens ansvar for efterforskning af den videre efterforskning af skiftergas med frakturing (nyheden er ikke længere tilgængelig)
Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Yderligere oplysninger:

Mette Thorn

Pressechef
Miljø- og Fødevareministeriet, departementet

Om kemikalier:

Henrik Søren Larsen

Kontorchef
Miljøstyrelsen

Om VVM-reglerne:

Anne-Marie Vægter Rasmussen

Kontorchef
Naturstyrelsen