Sjælden mus fundet

19-05-2015

Nyt fund af birkemus kan betyde, at birkemusen har flere levesteder i nærheden af Ribe.

1920birkemus.jpg
Fundet. Musen kendes på ryggens sorte stribe og den lange hale. Foto: Naturstyrelsen.

Kortet med den sjældne birkemus' levesteder kan få en ny prik. En af Naturstyrelsens medarbejdere opdagede i sidste uge en lille birkemus nær Gels Å ved Ribe. I dette område har man ikke tidligere fundet spor af birkemus, som er Danmarks eneste hoppemus.

- Vi så, at vores kat legede med et lille dyr, den havde fanget. Og da jeg nærmede mig, så jeg den karakteristiske mørke stribe på musens ryg og den meget lange hale. Så var jeg sikker på, at det var en birkemus, fortæller biolog Marie Glahn fra Naturstyrelsen i Vadehavet.

Den sjældne mus var heldigvis ikke kommet noget til efter mødet med katten, og gnaveren blev straks sat ud i naturen igen. Fundet af birkemusen kan betyde, at den sjældne, fredede gnaver lever flere steder end hidtil troet.

Birkemus trives ofte i områder langs vandløb, hvor den lever af græsfrø, blomsterfrø og insekter. Om efteråret går den i dvale og overvintrer i en jordhule. I Danmark findes musen kun i det nordvestlige og det sydlige Jylland.

Fakta:

Hvis man vil hjælpe birkemusen til at få flere og bedre levesteder, så kan man lave små vilde hjørner med højt græs og urter og buske med bær. Lodsejere kan få tilskud til at lave såkaldte vildtplantninger i kommuner, hvor birkemus trives.

Læs mere om muligheden for at få tilskud

Læs om birkemus i artsleksikonet  

 

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.