DNA-prøver afslører ulv i Kolding

20-03-2015

Tre fund af delvist fortærede rådyr er blevet testet positive for spor af ulv af DCE, Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

Nye fund. DNA-analyser viser, at en ulv har været på spil omkring Kolding. Foto: Colourbox.

Efter fundet af tre døde rådyr i Kolding Skov siden midten af februar frem til for to uger siden, har Kolding Kommune fået foretaget DNA-analyser af indsamlede prøver fra dyr fra to beliggenheder.

De to DNA-analyser, som er foretaget af DCE, Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, viser, at en ulv har været på jagt.

- Vi ved med sikkerhed, at prøver indsamlet fra døde rådyr i Kolding Skov viser, at en ulv har spist af rådyrene. Når man ser på et kort over bydelen, kan man se, at der bugter sig en grøn kile fra de omkringliggende skovområder omkring Kolding ind til det nordlige af Kolding, hvor fundene er sket, siger biolog Hans Erik Svart fra Naturstyrelsen.

Ifølge Hans Erik Svart har ulven efter al sandsynlighed fulgt naturens linjer og bevæget sig gennem skovområderne på jagt efter dens foretrukne fødevalg: Rådyr.

- Der er ikke nogen tegn på, at ulven har opført sig unaturligt, for den har i virkeligheden gjort præcis det, man kan forvente sig af en ulv – nemlig jagtet rådyr, siger Hans Erik Svart.

Ifølge tyske undersøgelser af over 1000 ulveekskrementer udgør netop rådyr i alt 55,3 procent af tyske ulves fødevalg.

Derudover spiser ulve kronvildt (20,8 procent), harer, kaniner (5 procent), fisk, fugle og mindre rovdyr som mårhund, ræv, mår og mink (0,2 procent), vildsvin (17,7 procent), mens 0,6 procent af ulvens føde stammer fra husdyr som lam, får, geder og kalve.

 

Læs mere om ulv og dens fødevalg i artsleksikonet

Er ulven væk?

Ifølge Naturstyrelsens oplysninger er der ikke fundet nye spor af dræbte rådyr i området i mere end to uger, og derfor formodes ulven at have forladt området.

- Når der ikke er fundet nye rester af rådyr i to uger, så er ulven sandsynligvis forduftet, siger biolog Hans Erik Svart.

Han opfordrer til, at man opfører sig, som man plejer at gøre:

- Generelt set vil ulve være langt væk, før vi overhovedet får øje på dem. Skulle det usandsynlige ske, og man alligevel støder ind i en ulv, så lad være med at gå i panik. Råb højt og vift med armene, så den tager flugten.

Naturstyrelsen afholder i april måned fire informationsmøder om ulv, hvor der er mulighed for at høre mere om ulv og forvaltningen af den.

Hvis man har spørgsmål om ulv, kan man ringe til Miljøministeriets ulve-hotline på tlf.: 7012 0211 eller send en e-mail til: Obfuscated Email

LÆS ARTIKEL: Kom til informationsmøder om ulv

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.