Rynket rose breder sig i nord

10-03-2015

Naturstyrelsen vil bekæmpe skadelige hybenroser, der spreder sig ved Skagen i det nordligste Danmark.

Truet. Klitrosen her er truet af den hurtigtvoksende rynket rose. Foto: Rasbak via Wikimedia.

Nu starter kortlægningen af rynket rose i landets nordligste klitområder. Planten rynket rose er kendt for sine spiselige hyben, men desværre også for at udkonkurrere alle andre vækster – herunder sjældne planter. Hidtil har der manglet et præcist overblik over, hvor rosen spreder sig.

Læs mere om Klithedeprojektet

Frederikshavns Kommune og Naturstyrelsen kortlægger indtil juni rynket roses voksesteder i et 4700 hektar stort kystområde, der strækker sig fra Grenens nordspids og 20 kilometer sydpå. Arbejdet er en del af et EU støttet LIFE-projekt og foregår primært ved hjælp af fotos fra fly og satellitter.

- Kortlægningen skal vise, hvor i det kæmpe kystlandskab rosen har fået fodfæste og breder sig. Det giver os grundlaget for at sætte ind, der hvor truslen mod den oprindelige natur er størst. Rynket rose er meget krævende at nedkæmpe, og vi kan ikke overkomme at få den væk fra klitområderne på én gang, siger projektleder Karsten Frisk fra Naturstyrelsen i Vendsyssel.

Læs om klitrosen i artsleksikonet

Allerede inden kortlægningen begynder er det velkendt, at der er massive forekomster af rynket rose helt mod nord ved Drachmanns grav, ved Skagen Nordstrand og ved Skiveren. Bekæmpelsen af rosen begynder til sommer.

Læs om rynket rose i artsleksikonet

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.