Kemikaliefri kamp mod hybenroser

16-03-2015

Det er ikke korrekt, når Naturstyrelsens indsats mod hybenrosen i flere medier kædes sammen med brug af sprøjtegift.

Nytænkning. Naturstyrelsen vil bekæmpe hybenrosen uden brug af kemi. Foto: Wikimedia.

Naturstyrelsen i Nordjylland bekæmper ikke roser med plantegift, og styrelsen har ikke givet andre lov til at bruge sprøjtemidler mod rosen.

I sidste uge beskrev flere medier, hvordan sprøjtegiften Roundup skulle bruges mod vildtvoksende roser på Drachmanns grav ved Skagen. Området med graven indgår i Naturstyrelsens og Frederikshavns Kommunes Hulsig Hede-projekt, der bekæmper de skadelige hybenroser i det nordligste Jylland.

- Naturstyrelsens indsats mod roser i Nordjylland foregår uden brug af sprøjtemidler. Et af de vigtigste formål med klithedeprojektet er faktisk at udvikle alternativer til den kemiske bekæmpelse af hybenrosen, siger skovrider Jesper Blom-Hansen fra Naturstyrelsen i Vendsyssel.

Hybenroserne skal blandt andet slåes, knuses, knækkes og graves op som led i klithedeprojektet. Og der vil muligvis også blive indsat geder for at få bugt mod de genstridige vækster.

Første skridt i klithedeprojektet er en kortlægning af hybenrosens udbredelse i det nordligste Jylland. Hulsig Hede-projektet støttes af EU's LIFE fond.

LÆS NYHED: Rynket rose breder sig i nord

 

Fakta:

Naturstyrelsen har siden 1998 afviklet brugen af pesticider, og siden 2003 har anvendelsen som udgangspunkt ikke været tilladt. 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.