Kongehuset har ikke eneret i statsskove

25-03-2015

Præcisering af medieomtale i dag.

I medierne er det i løbet af i dag kommet til at fremstå som om, at kun Kongehuset må gå på jagt i flere hundrede statsskove – og at Kongehuset først nu åbner for, at andre kan komme til. Men der foregår masser af ikke-kongelig jagt og masser af aktiviteter i de ”kongelige” skove.

Kongehuset har ganske rigtigt jagtrettigheder til cirka 63.000 hektar i de danske statsskove efter en gammel aftale. Denne ret har Kongehuset udnyttet til 4-6 kongejagter om året, desuden til enkeltmandsjagter på Bornholm og i Nordsjælland. Resten af tiden tilbydes jagten af Naturstyrelsen til almindelige danskere.

Det gælder ikke mindst nyjægerjagter, som miljøminister Kirsten Brosbøl sidste år fordoblede til 80 årligt. Her får jægere med nyt jagttegn mulighed for en førstegangs jagt-oplevelse i statens skove.  Disse jagter foregår primært på de kongelige områder.

Det samme gælder de tidligere repræsentationsjagter, som miljøministeren sidste år afskaffede og erstattede med invitationsjagter, hvor naturforvaltningsenhederne lokalt kan invitere jagtforeninger, naboer og borgere, der har gjort en særlig indsats lokalt for naturen. Der er i næste jagtsæson planlagt 80 invitationsjagter.

Der er altså ikke ”ubrugte regentarealer”.  Alle arealer i statens skove er i brug og åbne for borgerne, og  hvor jagt ikke er i væsentlig konflikt med andre interesser, er der jagt.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.