Køer skal hjælpe tudser

02-03-2015

Ny miniguide skal inspirere kommuner, lodsejere og naturforvaltere til at passe bedre på en af landets mest sjældne padder.

Truet. Strandtudsen er gennem årtier gået stærkt tilbage på grund af manglende levesteder. Foto: Colourbox.

Stop dræningen, luk køerne ud på strandengen, og lad sandet fyge med vinden. Sådan lyder nogle af de gode råd i en ny folder, der beskriver, hvordan man kan pleje naturen til gavn for den sjældne strandtudse. Strandtudsen har i årevis været på hastigt tilbagetog i kystlandskabet. 

Jammerbugt Kommune og Naturstyrelsen står bag udgivelsen, hvor man læse om strandtudsens biologi, truslerne mod den, og hvordan man bedst muligt kan beskytte dens levesteder. Folderen indeholder også en vejledning til, hvordan man kan grave nye, skræddersyede vandhuller til strandtudsen.

-En af de største trusler mod strandtudsen er, at dens levesteder gror til med højt græs. Ofte fordi der mangler køer til at afgræsse strandengene. Og sandflugten bremses ofte så effektivt, at der ikke opstår nye vandhuller i klitlavningerne. Håbet er, at folderen kan hjælpe til at strandtudsen igen kommer i fremgang, siger biolog Michael Borch Grell fra Naturstyrelsen.

En af de billigste måder at skabe levesteder til strandtudser i klitheden er at opfylde eller spærre gamle grøfter. Det kan genskabe det lave, lune sjapvand, strandtudsen er afhængig af.

Læs pjecen: Strandtudse - Biologi og forvaltning

Læs mere om strandtudsen i artsleksikonet

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.