Cyklister går amok på gravhøje

05-11-2015

Naturstyrelsen bruger hvert år flere hundrede tusind kroner på at udbedre skader på gravhøje og stendiger i skovene.

undefined
Ulovligt. Ifølge museumsloven er det forbudt at ændre på fortidsminderne. Foto: NST.

I Folehaven Skov nord for København har ukendte gerningsmænd i efteråret skamferet to bronzealderhøje. Flere kubikmeter jord er gravet væk fra den ene høj for at tilføje den en rampe og et hop, mens den anden høj har fået skrællet vegetationen af. Skovle og spader blev fundet på stedet, men ikke gerningsmændene.

Eksemplet er langt fra enestående. En ny opgørelse fra Naturstyrelsen viser, at det de seneste fem år har kostet mere end en million kroner at reparere gravhøje, stendiger og andre fortidsminder, der har lidt overlast på grund af mountainbikere.

- Det er enten total uvidenhed eller total respektløshed, når nogen går så vidt, som til at grave i og ødelægge gravhøje. Det er drønærgerligt, for vi bruger hvert år mange penge på at udbedre skaderne, og de penge kunne ellers være brugt på at skabe bedre friluftliv – også for mountainbikere, siger arkæolog Gert Hougaard Rasmussen fra Naturstyrelsen i Trekantsområdet

Alene i hovedstadsområdet er tre fortidsminder blevet skadet i år, mens der har været store slidskader i Boller Nederskov ved Horsens og i Gyttegård Plantage ved Billund.

Fakta:

Der findes mere end 350 kilometer mountainbikespor i statsskovene fordelt på 50 officielle ruter. Sporene fører uden om gravhøje og sårbar natur og vedligeholdes og udbygges af frivillige mountainbikere og Naturstyrelsen.

Læs mere om mountainbikeruter i ministeriets skove

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.