GPS skal afsløre brændetyve

09-11-2015

Naturstyrelsen vil bruge satellitovervågning for at stoppe tyveri af træ fra skovene.

undefined
Tungt. Det kræver ofte en lastbil at få tyvegodset med. Arkivfoto af lovlig transport: NST.

Fremover bliver det sværere at stjæle træ fra statsskovene. Tyven risikerer nemlig, at der sidder en lille GPS-sender banket ind i de træstammer, man kører med. Når træet pludselig begynder at bevæge sig, sladrer GPS’en til skovfogeden, så politiet hurtigt kan blive underrettet.

Naturstyrelsen har i første omgang besluttet at indlede et forsøg med forskellige typer GPS’er på træstammerne. Samtidig intensiveres kontrollen af lastbiler, der kører i skoven. Det sker efter, at der sidste år blev stjålet 600 kubikmeter træ, svarende til 30 vognlæs, til en værdi af 250.000 kroner fra statsskovene.

- Tyvene er så frække, at de ved højlys dag kører en stor lastbil med kran ind i skoven for at stjæle de tonstunge træstammer. Så nu tager vi et nyt våben i brug i form af GPS-sendere, som forhåbentlig stopper ulovlighederne, siger skovrider Ole Livbjerg Klitgaard fra Naturstyrelsens Driftscenter.

I forsøgsperioden vil Naturstyrelsen samarbejde med træopkøbere om at finde den bedste metode til GPS-overvågning.

Køber man på lovlig vis en stak brænde i skoven, behøver man ikke være bange for at komme til at futte GPS’en af i brændeovnen. For GPS’erne vil blive fjernet fra alt solgt træ, inden træet hentes i skoven. 

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.