Der er julepynt i naturen

16-11-2015

Statsskovene er fyldt med skatte: Julepynt, juledekorationer og smukke kranse er eksempler på, hvad man kan lave af naturen i julen.

undefined
Julestemning. Statsskovene er fyldt med julepynt til danskerne. Foto: Colourbox.

Inden længe tager mange i skoven for at samle skatte til juledekorationer og julepynt. Og det er med god grund, for der er gode ting at hente, og det er helt lovligt, så længe man kun samler til eget brug. Men hvorhenne og hvor meget må man samle?

- Man må samle overalt i offentlige skove. Når vi siger, man kun må samle til eget brug, svarer det til, hvad der kan være i en almindelig bærepose fra supermarkedet. Vælg frit mellem bær, kogler, mos, svampe, frugter og anden hyggelig natur, der pynter i hjemmet, siger naturskoleleder Trine Sørensen fra Naturstyrelsen i Sønderjylland.

Det er også tilladt at tage grene og kviste i skovbunden med hjem. I begrænset omfang må man også klippe grene af løvtræer som birk, bøg og ask, hvis de er over 10 meter høje. Vær opmærksom på, at det er strengt ulovligt at klippe grene af nåletræer i skoven.

Dog er det tilladt at klippe grene af væltede nåletræer, så længe de ikke ligger i et område, hvor der foregår produktion af pyntegrønt. Indsamling af grene fra væltede nåletræer i disse områder kræver tilladelse af den lokale enhed af Naturstyrelsen.

Husk, at ovenstående kun gælder for offentlige (statslige) skove. Der gælder særlige regler i private skove, herunder eksempelvis at man kun må færdes på veje og stier. I statslige skove må man gerne vandre væk fra stierne. 

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.