Kina vil have drikkevand som i Danmark

10-11-2015

Dansk-kinesisk samarbejde om grundvand har banet vejen for det første salg af en samlet grundvandsløsning med danske teknologier til Kina. Miljø- og fødevareministeren er med, når aftalen underskrives i dag.

Varmt vand, koldt vand eller drikkevand.

Det bliver valgmulighederne for ca. 4.000 kinesere, som skal flytte ind i den endnu ikke opførte bydel ’Lemon Lake’ 25 km uden for Jinan i Shangdong-provinsen.

Lejlighederne får et vandsystem med både vand til at drikke og vand til den øvrige husholdning. Vandsystemet leveres med danske komponenter fra boring til vandhane, og det er første gang en kommerciel kontrakt om en samlet grundvandsløsning er indgået.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er i Kina for at sætte fokus på netop dansk vandteknologi og danske fødevarer og er med i dag, når aftalen bliver underskrevet i Shanghai.

- Kineserne vil have drikkevand af samme høje kvalitet, som vi har i Danmark, og nu ser vi det første konkrete resultat af et flerårigt partnerskab med kineserne om grundvand. Vi er i stand til at levere hele løsninger med dansk vandteknologi i alle led, og denne aftale er et klokkeklart bevis på kinesernes interesse i dansk vandteknologi, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

15 danske virksomheder kan blive underleverandører i projektet, som underskrives af virksomheden ChinAqua og Jinans vandselskab. Blandt virksomhederne er ud over ChinAqua også Eurowater, GEO, H F Jensen, Kamstrup og Blue Control.

400 ud af de 600 største byer i Kina er påvirket af vandmangel, og 70 procent af grundvandet i det nordlige Kina er uegnet til menneskeligt brug.

Samarbejde fører flere til Kina

Siden 2012 har Danmark haft et samarbejde med Kina om grundvand som en mulig kilde til drikkevand. Det er det lange samarbejde mellem myndigheder, der nu bliver til den første kommercielle kontrakt med udspring i partnerskabet.

- Flere danske virksomheder er allerede til stede i Kina med salg i milliardklassen. Men partnerskabet åbner dørene for nye, typisk små og mellemstore virksomheder, som dermed kan følge i fodsporene på de store. Kina har planer om at investere én milliard om dagen i vandteknologi de næste ti år, så vi taler om et rigtig stort marked, og eksporten er allerede fordoblet de sidste syv år, siger Eva Kjer Hansen.

Tal fra konsulentfirmaet DAMVAD viser, at Danmark i 2007 eksporterede vandteknologi til Kina for 412 mio. kroner, mens eksporten i 2014 var 831 mio. kroner.

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.