Sjældne violer trives på Bornholm

25-11-2015

Sumpviolen vokser kun på en enkelt eng i Danmark. Men dér har den det godt.

undefined
Sumpviol fotograferet i Småland, Sverige. Foto: Jens Christian Schou, Biopix.

Skyggefulde pilekrat blandet med åben eng. Masser af rådyr, oversvømmelser og fred og ro. Det er ingredienserne, der får sumpviolen til at trives i det ensomt beliggende eng- og moseområde, Kærgård Mose og Vallensgård Mose, der er sumpviolens eneste levested i Danmark.

Det viser en ny undersøgelse, som DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet har lavet for Naturstyrelsen. På engen, der er beskyttet som Natura 2000-område, talte forskerne hundredvis af de sjældne sumpvioler i deres prøvefelter. Man fandt også planten rank viol, der også er sjælden.

- Det er på mange måder et engområde, hvor naturen er i flot balance. Sumpviolen passer sig selv, og det er især de tilbagevendende oversvømmelser af engen og rådyrenes smag for pileskud, der holder pilekrattet nede. Engen har lige nøjagtig den blanding af lys og skygge, der er optimal for de sjældne violer, siger naturformidler Michael Stoltze fra Naturstyrelsen på Bornholm.

Ud over sjældne violer rummer engen også ynglende traner, rørhøge og Bornholms største bestand af nattergale. Der er ingen stier i området, men fugle og natur kan opleves fra fugletårnet i Kærgård Mose.

Læs rapporten på DCEs hjemmeside

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.