Førerhjort tabte kamp til viril rival

16-10-2015

Et halvt år efter at en ung kronhjort fra Jægersborg Dyrehave ved København blev udsat i Haderslev Dyrehave, er den gamle jyske førerhjort bukket under.

undefined
Førerhjort. Alfred med et pragteksemplar af et gevir. Foto: Naturstyrelsen.

Naturen har gået sin gang. Alligevel er man i Naturstyrelsen i Sønderjylland lidt triste over, at den gamle førerhjort Alfred i Haderslev Dyrehave måtte aflives tirsdag 13. oktober. Det skete kun godt seks måneder efter, at dyrehaven fik tilført nyt blod fra søsterdyrehaven nord for København.

Den gamle førerhjort havde under brunsten brugt mange kræfter på at holde sammen på sine hinder og holde de unge kronhjorte på afstand. Det opdagede den importerede rival Cæcar, som i slutningen af brunsten så sit snit til at udfordre den gamle hjort.

-Alfred kunne ikke holde den unge Cæcar på afstand og i kampens hede, fik Alfred et alvorligt sår i venstre bagkølle, som havde svært ved at hele. Vi så os derfor nødsaget til at hjælpe Alfred til de evige jagtmarker, siger skovløber Jens-Jakob Fristed Sørensen fra Naturstyrelsen i Sønderjylland.

Cæcar kom til Haderslev Dyrehave fra Jægersborg Dyrehave 21. marts i år for at forsyne den jyske hjorteflok med friske gener og undgå indavl i flokken, hvor Alfred i fem år var førerhjort.

-Det er lidt ærgerligt, at vi har mistet Alfred, for publikum var glade for ham. Han var en imponerende hjort, der ikke var sky.  Planen var, at Cæcar skulle overtage flokken næste efterår, men det er naturens gang, når en gammel hjort bliver udfordret at en yngre, der har meget at bevise, siger Jens-Jakob Fristed Sørensen.

Se TV2 Lorrys indslag, da hjorten, der fik navnet Cæcar, blev indfanget i Jægersborg Dyrehave

 

undefined

Rival: Kronhjorten Cæcar er nu den nye førerhjort i Haderslev Dyrehave. Privatfoto: Eva Wismar.

 

undefined

Førerhjort: Billedet er taget få dage, før Alfred blev udfordret af rivalen Cæcar. Privatfoto: Eva Wismar.