Dansk miljøteknologi har kurs mod stjernerne

01-09-2015

På fem år har eksport af dansk vandteknologi som pumper og ventiler skabt 1.000 nye produktionsarbejdspladser, viser nye tal. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har i dag besøgt en virksomhed, hvis løsninger nu er på vej ud i rummet.

Optur. Dansk miljøteknologi er i fremgang, viser nye tal. Grafik: Colourbox.

I morgen bliver den første danske astronaut nogensinde sendt ud i rummet med kurs mod den internationale rumstation ISS. Med sig ud i rummet bringer Andreas Mogensen dansk miljøteknologi i verdensklasse. På rumstationen skal han teste tre sæt vandrensningsmembraner fra den danske virksomhed Aquaporin, der skal rense og genbruge spildevand på rumstationen. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen besøgte virksomheden i København i dag for at se membranerne i aktion. 

- Der er al mulig grund til at være særligt stolt af at være dansker i dag. Langt ude i rummet bliver smart, dansk miljøteknologi afprøvet – og så af en dansker. Den slags løsninger har ikke kun potentiale i rummet. Vi er blandt verdens bedste til at producere teknologi som pumper, membraner og ventiler, og eksporten har de seneste år skabt mere end 1.000 arbejdspladser i Danmark, siger Eva Kjer Hansen.

Netop offentliggjorte tal viser, at eksport af vandteknologi siden 2009 er steget med godt 3,6 mia. kroner til 15,9 mia. kroner i 2014. Det er en stigning på godt 30 procent. Konsulentfirmaet DAMVAD har udarbejdet tallene for Miljø- og Fødevareministeriet.

Globale mål kan generere vækst

Der er ikke udsigt til, at vækstraterne stilner af. Sidst i september mødes verdens statsoverhoveder i New York for at vedtage nye, globale bæredygtighedsmål. Et særskilt mål bliver, at der inden 2030 skal være adgang til rent vand for alle, og det indebærer blandt andet, at vandspildet skal nedbringes og andelen af urenset spildevand skal halveres inden 2030. De nye mål kan skabe yderligere vækst i branchen.

- Mange lande oplever enorme udfordringer med vandspild, oversvømmelser og spildevand, der ender i floder, søer eller havene uden at blive renset. Danmark har svaret på mange af udfordringerne og smarte løsninger at byde ind med, og det vil jeg gøre opmærksom på i New York, siger Eva Kjer Hansen.

De globale mål for bæredygtig udvikling skal vedtages ved FN’s generalforsamling den 25.-27. september i New York.

 

 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.

Yderligere oplysninger:

Lillan Clemmensen

Pressemedarbejder
Miljø- og Fødevareministeriet, Departementet

Mikkel Hall

Funktionsleder
Naturstyrelsen