Død guldsjakal manglede testiklerne

16-09-2015

Undersøgelser af en død guldsjakal fundet ved Karup i Midtjylland viste, at der med sikkerhed var tale om et handyr. Men dyret manglede testiklerne.

Den døde guldsjakal, som blev fundet i juni, manglede testiklerne, og det er med til at så tvivl om guldsjakalens vej til Danmark. Der foretages i øjeblikket yderligere fysiologiske undersøgelser, som skal af- eller bekræfte, om guldsjakalen er kommet til Danmark på egne ben.

-Viser det sig, at guldsjakalen er blevet kasteret, betyder det, at den har levet i fangenskab og er undsluppet fra fangenskab, siger biolog Hans Erik Svart, Naturstyrelsen.

Sjakalen lever normalt i det sydøstlige Europa og er udbredt i lande som Grækenland, Serbien og det nordlige Italien. Naturstyrelsen har nu indhentet oplysninger fra kolleger i blandt andet Polen og Tjekkiet, hvor guldsjakalen også er blevet observeret jævnligt de seneste ti år. Men sjakalen er også blevet set i lande som Tyskland, Østrig og Litauen.

-Meget peger i retning af, at guldsjakalen spreder sig mod nord i Europa, og det kan derfor være en naturlig spredning, der har ledt guldsjakalen til Danmark på linje med ulven. I hvert fald viser en hurtig rundspørge til vores europæiske kolleger, at flere og flere lande har stiftet kendskab med den ekstremt sjældne gæst, så det var måske kun et spørgsmål om tid, før den også kom til Danmark. Det må de nærmere undersøgelser vise, siger Hans Erik Svart, Naturstyrelsen.

DNA-prøver foretaget af DCE, National Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, viser, at den fundne guldsjakal ligner de sjakaler, der er observeret i Polen. Er sjakalen kommet til Danmark ved egen hjælp, så er den nye art Danmarks næststørste rovdyr – kun overgået af ulven.

Læs mere om guldsjakal

Læs mere om ulven

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.