DR retter jagthistorie

03-09-2015

Meget få medarbejdere i Naturstyrelsen rejste til en anden enhed for at gå på reguleringsjagt i arbejdstiden. Og de, der gjorde, var ansat til det.

Naturstyrelsens ansatte går på jagt i arbejdstiden og får kørepenge for titusinder af kilometer, også selv om de slet ikke beskæftiger sig med jagt.

Sådan lød historien fra DR (27.august), og Naturstyrelsen meddelte straks, at det var forkert. Styrelsen kunne konkret afvise alle DRs eksempler, idet ingen af de nævnte havde fået løn eller kørepenge for at deltage i reguleringsjagter.

DR har meddelt, at man vil rette artiklerne, men mens DR ikke reagerede, gennemgik Naturstyrelsen de omtalte medarbejderes forhold. Den opgørelse bekræfter, at indtrykket af statsansatte, der ”rejser land og rige rundt for at gå på jagt i arbejdstiden”, ligger meget langt fra virkeligheden.

DRs historie handler om medarbejdere, der er gået på reguleringsjagt i andre enheder 127 gange. Men opgørelsen viser, at 100 gange har medarbejdere deltaget uden løn. Og kun to gange har en medarbejder fået kørepenge.

I 21 tilfælde har medarbejdere fået løn, fordi der var tale om en arbejdsopgave – heraf var der i 12 tilfælde tale om medarbejdere fra Nordsjælland, der assisterede ved afskydninger på Vestamager. I disse tilfælde er der anvendt en tjenestebil. I 6 tilfælde har medarbejdere enten deltaget på egen enhed eller slet ikke deltaget.

DR bad om disse oplysninger 19. august, men afbestilte dem 24. august. På grund af de alvorlige beskyldninger, der kom frem 27. august, genoptog styrelsen dog indsamlingen af oplysningerne.

Når direktør Hanne Kristensen i sit interview med DR erkender, at omfanget har overrasket hende, og at det er for stort, er det ikke en reaktion på DRs påstand om, at jagten sker i arbejdstiden og med kørepenge, for det spurgte journalisten ikke til. Tværtimod siger direktøren adskillige gange i løbet af interviewet, at langt de fleste medarbejdere har deltaget i de pågældende jagter i deres fritid og uden løn.  Når hun udtaler, at hun ønsker at begrænse det, er det af hensyn til styrelsens medarbejdere, der ikke skal mistænkeliggøres, fordi de passer deres arbejde. Det synspunkt fastholder direktør Hanne Kristensen – og henviser i øvrigt til styrelsens nye jagtpolitik.

NST afvikler årligt ca. 180 fællesjagter, herunder er der ca. 15-20 såkaldte reguleringsjagter. Det lille antal reguleringsjagter omfatter jagter, hvor der skal afskydes vildt sidst på jagtsæsonen for at sikre den korrekte bestand – eller jagter, hvor det af sikkerhedsmæssige grunde kræver et særligt jagthold De begrænsede muligheder for udleje/salg af disse jagter, betyder at indtægtspotentialet er meget begrænset.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.