Gyvelsnapper går til kamp mod krat og buske

24-09-2015

Naturstyrelsen på Fyn inviterer de næste måneder frivillige til at afprøve et nyt våben mod uønsket buskads i sårbar natur.

Vi har forsøgt at vise en video her, men videoen kan ikke afspilles fordi, du ikke har tilladt marketing cookies.

Tryk her for at gennemgå dine tilladelser.
Video: gyvelsnapper i aktion på Fyn

På Fyn har Naturstyrelsen taget et nyt redskab i brug for at forhindre værdifuld natur som for eksempel overdrev i at gro til. Gyvelsnapper hedder det nye våben, der er en slags brækjern, som kan holde fast i buske og krat og trække rødderne helt op.

Naturområder som Svanninge Bakker, Mols Bjerge og Røjle Klint er i fare for at gro til, når hårdføre planter som gyvel og tjørn danner flere meter høje buske, og græssende køer og får kan ikke alene gøre kål på det uønskede krat.

-Når vi fjerner krattet, kan solen igen skinne på jordoverfladen, og det betyder bedre forhold for en lang række urter, planter og smådyr. Der kommer flere engblomster, sommerfugle, firben og småfugle, og det er godt for den biologiske mangfoldighed, forklarer biolog og naturvejleder Jesper Vagn Christensen, Naturstyrelsen.

I sidste uge var elever fra Faaborgegnens Efterskole en tur i Svanninge Bakker for at afprøve det nye våben med konstitueret skovrider Søren Kirk Strandgaard fra Naturstyrelsen på Fyn, og eleverne fik at mærke, at det kræver en del råstyrke at komme den stride gyvelbusk til livs selv med gyvelsnapperen. Alligevel kan et tomandshold godt fjerne 50 – 100 buske i timen.

I september, oktober og november måned inviterer Naturstyrelsen på Fyn frivillige til at komme ud at svinge gyvelsnapperen. Naturstyrelsen stiller op med gyvelsnappere, grensakse og arbejdshandsker og byder desuden på en sandwich og drikkelse undervejs.
Hvis man har lyst til at hjælpe naturen og ikke er bange for at få sved på panden, er man velkommen til at møde op. Tilmelding sker til Obfuscated Email senest torsdagen før det arrangement, man ønsker at deltage i.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.