Fritidsgrunde i frontlinjen mod roser

01-04-2016

Ny folder vil engagere sommerhusejere i kampen mod landets problemplante nummer ét.

Kampzone. Rynket rose spreder sig i stor stil fra sommerhusgrunde til naturen. Foto: Colourbox.

Sommerhusejere langs den jyske vestkyst opfordres i en ny folder til at bekæmpe planten rynket rose. Rosen er talrig ved kysterne, hvor den er kendt for både kønne blomster og velsmagende hyben. Uheldigvis spreder rynket rose sig fra sommerhusområderne og ud i den vilde natur, hvor rosen udkonkurrerer de oprindelige planter og dyr, og derfor opfattes planten som en invasiv art.

Naturstyrelsen, Thisted Kommune og Ringkøbing-Skjern Kommune står bag folderen, der beskriver, hvordan sommerhusejerne kan hjælpe med at bekæmpe rynket rose. Folderen bliver i disse dage postomdelt til 11.500 sommerhuse i 18 sommerhusområder fra Lild Strand i nord til Fanø i syd.

- Rynket rose er en af vores mest problematiske og hyppigst forekommende invasive arter. Den er en betydelig trussel mod kystnære naturområder, og derfor er der brug for, at vi tager utraditionelle midler i brug og for eksempel engagerer sommerhusejerne i kampen mod den skadelige rose, fortæller forstfuldmægtig Uffe Strandby fra Naturstyrelsen i Vestjylland.

I folderen anbefales sommerhusejerne at plante vækster som æblerose, hunderose, slåen eller havtorn i stedet for rynket rose, når man vil have læ og blomster rundt om sommerhuset.

Informationskampagnen til sommerhusejerne indgår i en større kampagne for klitnaturen langs Vestkysten. Der vil også blive ryddet plantage, fjernet nåletræer og genskabt vådområder til glæde for blandt andet markfirben, klitroser og sjældne planter som skotsk lostilk, der lever langs Vesterhavskysten. Folderen er støttet af EU's LIFE Fond. 

Læs folderen "Til kamp mod rynket rose – en aggressiv invasiv art" (PDF) 

 

Læs mere om bekæmpelse af rynket rose

Læs mere om rynket rose i artsleksikonet

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.