Legeplads slubrer regnvand i sig

27-04-2016

Fremtidens legeplads kan sagtens kombinere både cykelbane, klasselokaler, teater og leg med skybrudssikring.

Klimasikring. På Lindebjergskolen er man klar til både leg og skybrud. Foto: Alice Thunbo.

I dag bliver en ny legeplads på Lindebjergskolen ved Roskilde indviet, som skal hjælpe med at forhindre oversvømmelser i forbindelse med skybrud.

En del af skolens udendørsarealer er blevet omdannet til et skålformet bassin med en specialudviklet belægning, der kan opsamle regnvand fra skolens tage og føre det ned i undergrunden, når det regner. I tørvejr fungerer arealet som cykelbane, udendørsteater og klatreanlæg og endda som udendørs klasselokale, når vejret arter sig.

-Den klimavenlige skoles projekt med skybrudssikring er udviklet med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriets miljøteknologiske udviklingsprogram (MUDP), hvor formålet er at støtte miljøeffektiv teknologi. Og en del af projekterne går ud på at håndtere regnvand på nye og smarte måder, så borgere, virksomheder og offentlige institutioner undgår oversvømmede kloakker og kældre, når et voldsomt skybrud rammer, siger funktionsleder Mikkel Hall, Naturstyrelsen. 

På Lindebjergskolen kan man nu håndtere både hverdagsregn og skybrud med en række forskellige nye teknologier. Skolen har blandt andet taget en ny type belægning i brug, som regnvandet kan sive igennem. Der er etableret et stort soppebassin, der har form som Roskilde Fjord, og der er lavet et regnbed, som er plantet til af eleverne. Skolen har også belagt en sportsbane med en helt ny type belægning, som er særligt god til at lede regnvand ned i jordbunden, og som har forbindelse til regnvandsfaskiner.

Lindebjergskolens demonstrationsanlæg for klimasikring er blandt de første af sin art i Danmark og vil kunne danne model for andre større og mindre offentlige og private byggerier i resten af landet.

Projektet er udviklet i et samarbejde mellem en lang række private aktører samt Roskilde Kommune, forsyningen Fors A/S, DHI, Aalborg Universitet København og Teknologisk Institut.

Læs mere om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram

undefinedEt stort soppebassin har form som Roskilde Fjord - særligt når det regner. Foto: Thomas Wilhelm, www.specialphoto.dk

undefined

Leg med vand er sjovt, og regn fra skybrud behøver ikke være en belastning, hvis der er tænkt over klimasikringstiltag. Foto: Alice Thunbo, Lindebjergskolen.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.