Sådan bekæmper man gyldenris

29-04-2016

Ny hjemmeside giver gode råd til, hvordan man slipper af med den genstridige plante gyldenris.

Klemt. Gyldenris vokser tæt på begge sider af denne sti. Foto: Hans Wernberg, Care4nature.

Ikke alle planter, der spirer frem om foråret, er lige velkomne.

To planter, som ikke er velkomne i naturen, er de to nært beslægtede planter, canadisk gyldenris og sildig gyldenris. De to plantearter er begge oprindelig importeret som prydplanter for flere hundrede år siden. Men nu har de spredt sig til naturen, hvor de udkonkurrerer den oprindelige vegetation. Naturstyrelsen har derfor lavet en hjemmeside med gode råd til, hvordan man effektivt bekæmper gyldenris.

På hjemmesiden gennemgås metoder til at komme gyldenris til livs, som egner sig til blandt andet enge, moser, marker og grøftekanter. Og man kan se billeder af planten på alle tider af året. Målgruppen er først og fremmest naturforvaltere, men også landmænd og haveejere kan hente hjælp på hjemmesiden. 

- Gyldenris er sammen med kæmpe-bjørneklo og rynket rose med helt i toppen over Danmarks mest skadelige planter. Men gyldenris er i modsætning til de andre planter ret nem at bekæmpe, hvis man vælger den rigtige metode og er vedholdende i indsatsen, siger biolog Helene Nyegaard Hvid fra Naturstyrelsen.

Man kan blandt andet komme gyldenris til livs ved at slå planten gentagne gange med en kratrydder, ved at grave rødderne op, pløje eller sætte køer eller får ud og græsse, hvor gyldenris vokser.

Besøg den nye hjemmeside om gyldenris 

Gyldenrishjemmesiden er en del af regeringens Sprøjtemiddelstrategi 2013 – 2015. 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.