Sjælden sommerfugl fundet på Bornholm

15-04-2016

En orange sommerfugl med navnet ’stor ildfugl’ er tilbage i den danske natur.

Sjældenhed. Stor ildfugl fotograferet 3. august 2015 på Bornholm. Foto: Michael Andersen.

En af Europas flotteste sommerfugle - og den største af de såkaldte ildfugle - er tilbage i Danmark. Arten med den flammende, orange metalfarve har været uddød i Danmark i 60 år, men sidste sommer blev den fotograferet i skoven Almindingen på Bornholm af amatørentomolog Michael Andersen.

Michael Andersen sendte fotos af sommerfuglen til Statens Naturhistoriske Museum, Zoologisk Museum, i København, der kunne bekræfte det opsigtsvækkende fund af stor ildfugl (Lycaena dispar). Det fremgår af en netop offentliggjort artikel i årsskriftet Natur på Bornholm 2016 . 

- Vi håber, den farvestrålende ildfugl fremover bliver en fast del af Almindingens natur. Bisonerne, de nye skovsumpe og flere store lysninger bidrager alt sammen til at skabe bedre levesteder for den store ildfugl, siger naturformidler Michael Stoltze fra Naturstyrelsen på Bornholm.

Den sjældne sommerfugl er formentlig kommet til Bornholm fra Polen. Afstanden på cirka 100 kilometer over Østersøen er ikke nogen hindring for sommerfuglen, hvis der er medvind. Det vides ikke, om der findes flere eksemplarer af arten på Bornholm end den ene hun, der blev fotograferet, eller om der måske allerede er en ynglende bestand på klippeøen.

Stor ildfugl blev fundet første gang i Danmark på Horreby Lyng på Falster i 1934, hvor den ynglede frem til 1955. Dengang blev den flotte sommerfugl indsamlet i stor stil, hvilket formentlig var medvirkende til, at den uddøde i Danmark.

I dag er stor ildfugl fredet i EU og al indsamling af arten i Danmark er strengt forbudt.

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.