Geder bliver sat ind i kampen mod rynket rose

01-09-2016

Naturstyrelsen har netop sat 18 geder ud ved Vedersø Klit. De skal bekæmpe rynket rose, der er en invasiv art. Det sker som led i et større projekt, der afprøver en række forskellige metoder til bekæmpelse af problemplanten ved Vestkysten.

Råkost. Gederne bliver ikke afskrækket af torne i maden. Foto: Naturstyrelsen.

Den invasive art rynket rose spreder sig med stor hastighed i Danmarks klitområder og truer med at fortrænge almindelige arter som klitrosen og enebær og visse steder sjældne arter som Skotsk Lostilk og Strand Snerle, der naturligt hører hjemme i den danske natur.

Nu har Naturstyrelsen i samarbejde med en privat lodsejer besluttet at afprøve geder til bekæmpelse af rynket rose. De blev sat ud i dag på et areal på ca. 2,5 hektar, hvor der er en voldsom opvækst af rynket rose.

- En enkelt plante af rynket rose kan på et enkelt år brede sig en meter frem i landskabet. Rynket rose, som kaldes hybenrose i folkemunde, er især et problem nær kysterne, fordi den er meget hårdfør overfor både salt og vind – og så tåler den ovenikøbet at blive dækket af et tykt lag sand. At sætte geder ud er en af de metoder, vi nu afprøver for at få bugt med dem, siger skovrider Thomas Borup Svendsen fra Naturstyrelsen i Vestjylland.

I forbindelse med et større EU-naturprojekt gennemfører Naturstyrelsen i samarbejde med Thisted Kommune og Ringkøbing-Skjern Kommune en række forskellige metoder til bekæmpelse af hybenrosen. 

 

Læs om rynket rose i artsleksikonet 

Ved Husby Klit er buske blevet dækket med ukrudtsdug og ved Nymindegab afprøves græsning med både får og kreaturer. Ved Nymindegab gennemføres der også forsøg med en form for fræsning. Disse forskellige indsatser skal samlet set give et overblik over hvor effektive metoderne er.

Læs om bekæmpelse af rynket rose

 

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.