Svampe pibler frem i skovene

15-08-2016

Svampesæsonen er i gang, og den fugtige sommer har sørget for, at der netop nu er masser af svampe i skovene.

Mums. Lækre og gratis smagsoplevelser står og venter i skoven. Foto: Colourbox.

Svampe kan godt lide varme og fugtighed. Og mens det har knebet med det første, har der ikke manglet fugt i skovbunden. Derfor pibler svampe i mange afskygninger frem overalt i statsskovene lige nu.

Der er særligt gode muligheder for at finde den almindelige kantarel, der er en af de mest populære spisesvampe. Den en nem at genkende på den orange farve, tragtformede hat og lamellerne, der løber ned ad stokken.

- Kantareller har nydt godt af den våde sommer og skyder lige nu frem i stort tal – også nye steder, hvor man ikke plejer at finde dem. Finder man kantareller, skal man blot børste jordresterne af, tage dem med hjem og stege dem i smør. Tilsæt lidt fløde og salt, og så har man en himmelsk mundfuld, siger naturskoleleder Trine Sørensen fra Naturstyrelsen i Sønderjylland.

En anden velsmagende svamp, man kan finde lige nu, er Carl Johan-svampen. Den kan man kende på den tykke og kraftige stok og den brune eller gråbrune hat, der ofte er lidt fedtet. Carl Johan kan bruges i supper, stuvninger eller retter, hvor man ellers ville bruge champignon.

Husk svampebogen

Når man tager på svampejagt, er der to ting, man skal man huske at tage med. Den ene er en kurv at lægge svampene i, for svampene er meget skrøbelige, og lægger man dem ned i en lomme eller pose, så smatter de nemt ud. Den anden ting er en svampebog, fortæller Trine Sørensen:

- Før man sætter tænderne i en svamp, skal man selvfølgelig være hundrede procent sikker på, hvilken svamp, man har fundet. Hvis ikke man har en erfaren svampesamler at følges med, så må man medbringe en svampebog.

 Naturstyrelsen afholder den kommende tid svampeture mange steder i landet, hvor man under kyndig vejleding kan lære svampene at kende og få tips til at finde de gode svampesteder.

 I statsskovene må man færdes udenfor veje og stier og plukke svampe til eget forbrug.

 Læs mere om svampejagt 

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.