Storfangst på 40.000 fisk

04-02-2016

En af landets reneste søer er blevet befriet for tonsvis af uønskede skaller.

Storfangst. Skovarbejdere med fiskenet i en grøft ved Hampen Sø. Foto: Naturstyrelsen.

Naturstyrelsen har de seneste dage fisket 30-40.000 skaller op af Hampen Sø i Midtjylland. Søen sydvest for Silkeborg, der er en af landets største, klarvandede søer, er hjemsted for blandt andet lobelier og andre sjældne vandplanter. Men søens bestand af skaller var så hurtigvoksende, at det var ved at blive et problem, for de tusindvis af små fisk gjorde søens vand uklart.

- Der er nu blevet væsentligt længere mellem de skadelige skaller i Hampen Sø, og det vil bidrage til at holde vandet rent og klart og gavne både lobelier, men også rovfisk som gedde og aborre. Samtidig glæder en ren og klarvandet sø alle dem, der nyder naturen omkring søen og bader i søen om sommeren, siger skovfoged Steen Fjederholt fra Naturstyrelsen i Midtjylland.

Problemet med et stort antal skaller er, at fiskene æder smådyr som dafnier, der ellers skulle guffe løs af algerne i søen. Når smådyr som dafnier forsvinder, kommer der for mange alger, og så bliver vandet uklart. Derudvoer kan sollys ikke trænge gennem uklart vand, og så dør lobelier og andre planter på søens bund. I klart vand vil rovfisk som gedder desuden kunne se bedre og få ram på flere skaller.

De mange tusind opfiskede skaller vejede i alt 1,5 ton. Fiskene går ikke til spilde, men vil blive brugt som foder til blandt andet oddere, storke og laks i Ferskvanscenteret Aqua i Silkeborg.

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.