Nye kæmpebiller flytter ind i Dyrehaven

21-06-2016

40 eghjorte bliver i disse dage sat ud i Dyrehaven nord for København. Billen bliver op til 10 centimeter lang og lyder som en plæneklipper, når den flyver.

Vi har forsøgt at vise en video her, men videoen kan ikke afspilles fordi, du ikke har tilladt marketing cookies.

Tryk her for at gennemgå dine tilladelser.
VIDEO. 40 nye eghjorte er blevet sat ud i Dyrehaven ved København. Video: Naturstyrelsen.

Sandsynligheden for at møde Europas største bille på dansk grund vokser, for Naturstyrelsen har netop udsat 40 eghjorte i Jægersborg Dyrehave nord for København.

Eghjorten forsvandt fra Danmark for cirka 50 år siden, men nu er Naturstyrelsen ved at opbygge en ny bestand.

- Eghjorten flyver kun få hundrede meter om året, så det vil nærmest være umuligt for den at nå til Danmark ved egen kraft. Nu giver vi den en hjælpende hånd med at vende tilbage. Vi har nogle perfekte levesteder til den med masser af gamle træer, som billerne elsker, siger naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelen i Hovedstaden.

Eghjortene bliver sat ud tre steder i Dyrehaven, hvor der er særligt mange store, gamle egetræer og døde stammer, som billerne lever i. Der er net over udsætningsstederne, fordi det øger chancen for, at de fåtallige eghjorte finder hinanden og parrer sig. Desuden beskytter nettet billerne mod rovfugle som krager og skader.

Svenske og polske gener

Kæmpebillerne i Dyrehaven er indsamlet på den svenske ø Öland og i Polen, hvor der er mange eghjorte i naturen. 

Larverne fra de første udsatte eghjortebiller har snart udviklet sig til voksne biller, og chancen for at støde på den spektakulære bille vokser derfor år for år. Det er dog endnu for tidligt at spekulere i, hvordan de udsatte eghjorte trives på deres nye levested.

Eghjorte udsender en dyb brummen, når de flyver. Hanbillen har markante kindbarker, der minder om hjortegevirer, og dem store bille kan blive op til ti centimeter lang. Trods den betydelige størrelse er den ganske ufarlig.

Det er fjerde år i træk, der udsættes eghjorte i Dyrehaven, og det er planen, at det sidste hold eghjorte udsættes til næste år. Der indtil nu udsat i alt 250 eghjorte i Dyrehaven.

 

Læs mere om eghjorten 

Udsætningssted. Pilen viser, hvor der er størst chance for at møde en eghjort.Udsætningssted. Pilen viser, hvor man har en chance for at se en eghjort.

 

 

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.