Sjælden guldsmed vender tilbage til Jylland

13-06-2016

For første gang i 80 år er en meget sjælden guldsmed dukket op i Jylland.

Farvestrålende. Guldsmeden kendes på den citrongule plet på bagkroppen. Foto: Niels Peter Brøgger.

En af landets mest sjældne insekter, den fredede stor kærguldsmed, er vendt til tilbage til den jyske natur. For to dage siden blev den fotograferet af en lokal amatørbiolog i Gludsted Plantage ved Herning. Det er første gang i næsten 80 år, at den sjældne guldsmed er fundet i Jylland.

- Guldsmedens genkomst er et tegn på, at Gludsted Plantage er ved at blive til en rigtig skov. Der er i dag flere små vandhuller og lune skovlysninger end nogensinde før. Og den nye natur tiltrækker guldsmeden og mange andre insekter, siger skovrider Poul Ravnsbæk fra Naturstyrelsen i Midtjylland.

Stor kærguldsmed blev sidst set i Jylland i 1937. Den er siden kun fundet enkelte steder på Sjælland, Falster og Møn, og for kun to uger siden blev den også fundet på Bornholm.

Læs om stor kærguldsmed i artsleksikonet

Guldsmede på vej tilbage

Stor kærguldsmed er fredet, og dens levesteder skal beskyttes. Naturstyrelsen vurderer nu, om der er brug for særlige tiltag for at sikre gunstige forhold for den sjældne guldsmed på dens nye levested ved Trotylsøen i Gludsted Plantage. Det kan for eksempel være nødvendigt at holde træer og buske nede ved levestederne.

Der findes i alt 60 arter af guldsmede i Danmark. Tre af dem, heriblandt stor kærguldsmed, er fredede. Der er størst chance for at få øje på stor kærguldsmed ved småsøer, på stammer, der ligger i solen, og på sumpplanter.

Naturstyrelsen vil gerne have hjælp til at kortlægge, om stor kærguldsmed har flere levesteder end i Gludsted Plantage. Send en e-mail til Obfuscated Email med foto og findested, hvis du ser den sjældne guldsmed andre steder end ved Trotylsøen.

Læs naturguiden om Gludsted Plantage

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.