Vandrefalke får fred for droner

02-06-2016

Stadigt flere forstyrrelser fra droner udløser nu et forbud mod de små fly ved Møns Klint.

Uforstyrret. Vandrefalke på Møns Klint. Foto: Niels Peter Andreasen.

Droner er livsfarlige for vandrefalke. Falkene bliver skræmt af de små, fjernstyrede fly og kan ligefrem finde på at gå til modangreb på dem. Derfor udsteder Naturstyrelsen nu et forbud mod at opsætte droner ved Møns Klint, hvor fire vandrefalkepar om kort tid får unger.

- Falkene opfatter dronerne som en trussel og bliver voldsomt skræmt af dem. Man har også set vandrefalke gå til angreb på en drone, fordi de opfatter dronen som en konkurrerende rovfugl. Problemet er bare, at dronens svirrende rotorblade er livsfarlige for falken, siger skovfoged HC Gravesen fra Naturstyrelsen i Storstrøm.

Sidste år blev der fundet en død vandrefalk ved klinten med sår, der tydede på nærkontakt med en drone. Dronerne er også farlige for vandrefalkenes unger, der om kort tid begynder at lave flyveøvelser ud for rederne. Vandrefalkene generes derimod ikke af menneskers færdsel på stranden nedenfor klinterne.

Naturstyrelsen har de senere år har oplevet et voksende antal droner ved Møns Klint. Dronerne er udstyret med videokamera, der ofte bruges til optagelser af Møns spektakulære klinter.

Naturstyrelsens forbud mod opsætning af droner gælder fra 1. februar til 1. september i et område fra Liselund i nord og til Møns Fyr i syd.

Læs mere om naturen ved Møns Klint

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.