Første farlige forårstegn

09-03-2016

Nyd synet af årets førte hugorme på sikker afstand netop nu.

Zig zag. Video af årets første hugorm med zig-zag-mønsteret på ryggen. Video: NST.

Årets første hugorm blev fotograferet i dag i Husby Klitplantage i Vestjylland. Hugormen, en ung han på cirka 40 centimer, lå og solede sig på en lun plet, da den blev fotograferet af Naturstyrelsens naturvejleder, Brian Kjølhede Jensen.

- Hvis man vil se en hugorm, er chancen størst, hvor der er tørt, lunt og læ. Man skal nærme sig stille og undgå at kaste sin skygge på hugormen, for så forsvinder den med det samme. Og husk at holde afstand og hænderne i lommen, for hugormens gift kan i værste fald være livsfarlig, siger naturvejleder Brian Kjølhede Jensen fra Naturstyrelsen i Vestjylland.

Man skal passe ekstra på hugormene om foråret, fordi de er kolde. Det gør hugormen langsom, og så kan det være den bider, fordi den ikke kan nå at flygte. Om sommeren er hugormene varme og hurtige, og så når de oftest at gemme sig længe inden, man kommer i nærheden.

Hugormene kommer normalt frem fra vinterskjulet på forårets første solskinsdage. Hannerne kommer altid først, for de skal bruge solvarmen til at modne sædcellerne. Hunnerne dukker op cirka en måned senere.

Læs mere om hugorm i artsleksikonet

 

 

 

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.