Se heden brænde

16-03-2016

Det nuværende tørre og stille vejr er idéelt, når lyngheden skal plejes med ild.

Hedebrand. Reportage fra kontrolleret afbrænding af Harrild Hede. Video: Naturstyrelsen.

Ild og røg indhyller i disse dage heder over hele landet. Naturstyrelsen benytter de første, tørre forårsdage til at lave kontrollerede afbrændinger af udvalgte heder. Afbrændingen af buske, græs og gamle lyngplanter plejer hedens natur og sikrer, at heden ikke gror til i krat og skov.

Sønder Vosborg Hede i Vestjylland, Hulsig Hede i Nordjylland og Melby Overdrev i Nordsjælland er blandt de heder, der afbrændes. Desuden brændes der heder på Læsø, Fanø og Bornholm. Afbrændingerne står på frem til første april.

- Det er et fascinerende og også lidt skræmmende syn, når ild og røg sluger heden. Kommer man forbi, er man velkommen til at se med, men af hensyn til sikkerheden er det meget vigtigt, at man respekterer afspærringer og skovarbejdernes anvisninger, siger naturcenterleder Torben Bøgeskov fra Naturstyrelsen i Midtjylland.

Her brænder heden:

Randbøl Hede, Åskov Hede, Sønder Vosborg Hede, Kærgaard Hede, Nymindegab, Harrild Hede, Øster Lem Hede, Hulsig Hede, Hønning Plantage, Melby Overdrev. Desuden brændes der heder på Læsø, Fanø og Bornholm.

Ved Øster Lem Hede ved Ringkøbing afholder Danmarks Naturfredningsforening et åbent arrangement, hvor Naturstyrelsen viser, hvordan man brænder heden.

Læs mere om arrangementet

Læs mere om afbrænding af hede

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.